Pokud budete trávit Vánoce sami, zde je návod, jak se vyrovnat s osamělostí

 Vztahy 
12. prosince 2020 18:07 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vánoce o samotě nemusejí být nutně negativní Depositphotos
Když už se blížíme ke konci jednoho z nejpodivnějších a nejtěžších let, čeká nás ještě jedna překážka, kterou jsou vánoční svátky. Pokud je budete trávit sami, jak se s tím vyrovnat, navíc v době, která moc nepřeje ani setkávání se s přáteli?

V první řadě je potřeba si uvědomit, že v tom nejste sami. Letošní Vánoce budou nechvalně výjimečné i pro ty, kteří jinak tráví svátky se svými blízkými. Mnozí ani nemusí žít sami, a přesto budou na Štedrý den sami kvůli epidemické situaci. Jak se s tím vším vyrovnat a prožít hezké vánoční období?

Udělejte si plán

Trochu plánování rozhodně neuškodí. Nakonec uvidíte, že bude fajn vědět, co který den budete dělat. Můžete si naplánovat celodenní péči o sebe, cvičení jógy, výlety, čtení dobré knihy, návštěvy sousedů a známých. Cokoli myslíte, že vám zlepší náladu, to zkrátka udělejte. Vytvořte plán a držte se ho.

Přiznejte si své pocity

Možná se už teď na vánoční svátky netěšíte. Ale to jen proto, že nemáte ještě svůj plán. Je důležité si přiznat svůj smutek nebo strach ze samoty, ale zároveň je nutné udělat něco pro to, aby tyto negativní pocity zmizely. Je to taková výzva. Nesedět doma a nelitovat se, nýbrž být aktivní a něco s touto realitou udělat.

Stačí odjet třeba mezi svátky na krátký wellness pobyt, kde poznáte nová místa i lidi a budete se hýčkat. Nebo si naplánovat dlouhé výlety na místa, která jste chtěli už dávno vidět. Zaměřte se také na čas navíc pro sebe, pořiďte si domů něco, čím se budete hýčkat. Stačí, když to bude perličková koupel nebo nějaké domácí kosmetické procedury.

Investujte do zvyků, které vám pomohou udržet smutek na uzdě

Je skvělé najít konkrétní způsoby, jak se vyrovnat se situací, která vás o svátcích čeká, navíc když je před námi dlouhá zima a nejistá koronavirová situace. Je tedy dobré investovat do péče o sebe sama z dlouhodobějšího hlediska. "Zkrácené dny a delší noci mohou vést k sezonní afektivní poruše, takže se ujistěte, že jste aktivní, chodíte na procházky, jezdíte na výlety a dopřáváte si vitamin D,“ radí psycholožka Carlin Barnes. "Mnoho lidí si o svátcích dopřává alkohol navíc, ale to není dobrý nápad, protože alkohol působí jako další depresor.“

A co tato lékařka radí dál? Nechat sociální média vypnutá. "Lidé zveřejňují svoje dokonalé Vánoce s dokonalými dekoracemi, dokonalým stromem a s množstvím dokonalých dárků,“ říká a upozorňuje, že to nemusí být nutně přesné vyobrazení toho, co ve skutečnosti zažívají.

Zkrátka nesmutněte, že o letošních Vánocích budete sami. Rozhodně nejste jediní a klíč je v aktivitě. Udělejte si zkrátka svátky podle svého a dělejte to, co se vám chce dělat a třeba jste na to dosud neměli čas, nebo jste si to zatím neuvědomili. Nakonec zjistíte, že dělat radost sami sobě je k nezaplacení. Dále čtěte: Vyrazte do kina sami. Sledování filmu o samotě je prý velmi pozitivní pro duševní zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve