Nepropásněte počáteční stádium rakoviny kůže! Nechte si zkontrolovat pihy

 Zdraví 
27. září 2017 14:30 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Maligní melanom patří mezi nejnebezpečnější nádory a má schopnost velmi rychle metastázovat. Shutterstock
Rakovina kůže připraví v Čechách o život kolem pěti set lidí každý rok. Přitom častokrát úplně zbytečně. Kožní melanom se dá celkem snadno léčit, pokud se odhalí v počátečním stádiu. Když ale tuto fázi promeškáte, s největší pravděpodobností se už nebude dát nic dělat.

Neklesejte ovšem na mysli. Pravidelné kontroly u kožního lékaře a důkladná prohlídka sebe sama pomůže odhalit většinu z rizikových znamének. Podívejme se nyní, jak maligní melanom poznat a jak zacházet v případě, že najdeme podezřelou pihu nebo znaménko.

Mateřské znaménko nebo melanom

Menší a drobná znaménka zná většina z nás pod pojmem piha. Ta větší, která mohou mít různou velikost, tvar, ale i barvu, jsou označována mateřskými znaménky. Některá máme od narození, jiná se objeví později během života. Nejčastěji jsou nezhoubného charakteru, ale i tak je potřeba je pravidelně kontrolovat.

Maligní (zhoubný) melanom může vzniknout například nadměrným sluněním na dříve zdravé kůži, ale může se v něj změnit i dříve nevinné mateřské znaménko. Proto je vhodné každý rok po létě, kdy je kůže nejvíce vystavována slunci, nechat zkontrolovat jak staré, tak nové pihy, ale i mateřská znaménka.

Prevencí ke zdraví

Pravidelné kontroly jsou velmi důležité. Dá se při nich totiž odhalit vznik melanomu, který patří mezi nejagresivnější typy nádorů. Jakmile lékař potenciálně rizikové znaménko, nebo přímo melanom, objeví, je nutné okamžitě zahájit léčbu. Odstraní-li se znaménko včas, zamezí se vzniku metastáz a riziko úmrtí pacienta klesne na minimum. Pokud se však znaménko zanedbanou péčí neodhalí, riziko smrti je obrovské.

Jak poznat maligní melanom

Pravidelně sledujte své pihy. Své tělo znáte nejlépe vy sami a jakmile spatříte, že se některé z vašich znamének začíná jakýmkoliv způsobem měnit, navštivte ihned kožního lékaře.

Svá znaménka si můžete kontrolovat dle takzvaných ABCDE pravidel:

  • A – asymetry (asymetrie): znaménko má asymetrický tvar
  • B – border (ohraničení): znaménko by mělo být jasně ohraničené a pravidelné. Při objevení nepravidelných výběžků a neostrého ohraničení znaménka zbystřete
  • C – colour (barva): jednobarevné znaménko je v pořádku. Na pozoru byste měli být, pokud je vaše znaménko tmavě hnědé až černé, nebo různě skvrnité
  • D – diameter (průměr): znaménko, které je větší než 5mm v průměru, by nemělo uniknout vaší pozornosti
  • E – evolution (vývoj): pokud jste si všimli, že vaše znaménko poslední dobou narostlo do výšky, nebo jinak změnilo tvar, velikost a barvu, může to být známkou postupujícího nádoru

Odpověděli jste alespoň dvakrát ano? Vaše znaménko vykazuje rizikový projev a měli byste bez odkladu navštívit dermatologa.

Nečekejte na to, až vás znaménko začne svědit, nebo se kolem něj udělá zánět. Toto jsou totiž již pozdní příznaky rozvoje maligního melanomu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve