Nepodceňujte bolestivé píchání pod žebry. Může signalizovat vážné onemocnění

 Zdraví 
07. února 2018 09:14 / Monika Thomsonová
  4
📷
3 fotografie v galerii
Co může signalizovat bolest pod žebry? Shutterstock
Bolest signalizuje, že s naším tělem není všechno v pořádku. Samozřejmě s prvním píchnutím pod žebry není třeba letět okamžitě k lékaři, ale co když bolest stále přetrvává?

Pokud vás trápí bolesti pod žebry, prvořadé je správné lokalizovat místo, odkud pocházejí. Jak pod pravými i pod levými žebry se nacházejí životně důležité orgány, proto buďte obezřetní a věnujte bolestem dostatečnou pozornost. Bolest totiž může signalizovat jak vcelku banální zvýšenou plynatost, tak i vřed na dvanácterníku či akutní zánět žlučníku.

V žádném případě nechceme strašit, ale pokud bolesti pod žebry pociťujete dlouhodoběji, neváhejte s návštěvou lékaře. Ten určí přesnou příčinu vašich obtíží. My vám alespoň napovíme, co může tento typ bolesti signalizovat. A také vám poradíme super vychytávku, jak se zbavit bolesti.

Bolest pod pravým žebrem

V tom případě může jít o podrážděný žlučník, o to více, pokud bolestem předcházela konzumace mastného a tučného jídla. Kromě žlučových kamenů nebo infekce žlučníku mohou bolesti pod pravým žebrem signalizovat i ledvinové kameny, plyny v trávicím traktu či onemocnění jater.

V případě, že se o pozornost hlásí váš podrážděný žlučník, tyto bolesti mohou vystřelovat až pod lopatku. Žlučové kameny trápí nejčastěji ženy ve vyšším věku. Průvodními znaky zánětu žlučníku bývá i zvýšená teplota a otok. Ničím výjimečným není ani zežloutnutí pokožky, protože žluč nedostatečně odtéká.

Bolest v oblasti hrudníku

Pokud pociťujete bolest spíše vpravo výše - v oblasti hrudníku, může za tím být zápal plic, ale i zranění žeber. Bodavé bolesti v oblasti žeber nazýváme mezižeberní neuralgií, neboť jejich původ je v nervech. Bolesti pod žebry může zapříčinit i defekt páteře, kdy plotýnky tlačí na nervy. Jde o intenzivní bolest, která je paradoxně v klidu ještě silnější. Tyto bolesti bývají často způsobené přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení. Tato bolest potom může "vystřelovat" na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce, čímž může imitovat příznaky akutního infarktu. 

Bolest pod levým žebrem

V této oblasti se nachází slezina. Při intenzivní bolesti na levé straně žeber se tedy může jednat o poraněnou či zvětšenou slezinu. Slezinu běžně nijak necítíme a nelze ji ani nahmatat. Zvětšená slezina však tlačí na své okolí, což bývá mimořádně nepříjemné. Zapříčinit to může zvýšené prokrvení sleziny, například po intenzivním tělesném tréninku. K poranění sleziny zase může přijít při autonehodě nebo jiném vážnějším úraze. Bolest pod levým žebrem však může způsobit i zlomenina žebra, zápal plic či nádor tlustého střeva. Vše závisí na přesné lokalizace, typu a intenzity bolesti. Znáte signály, které naznačují, že máte problémy s ledvinami?

V případě déle trvajících bolestí však určitě neotálejte s vyhledáním odborné pomoci. I o krátkodobé léčbě je vhodné se poradit s lékařem, který zná váš celkový zdravotní stav a vaši anamnézu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod