Převratná novinka v léčbě rakoviny nebo jen hnusný byznys?

 Zdraví 
06. února 2018 14:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kupovat preparát z jader meruněk či nechat být? To je oč tu běží Shutterstock
Před časem se zaplnil internet zaručenými informacemi o objevu nového vitaminu, který vyléčí 90 % druhů rakoviny a mnohé jiné obtíže. Mnoho nemocných si jistě dělá naděje. Jsou oprávněné? Máme nové informace.

Na mnoha místech se před časem psalo o převratné novince v léčbě rakoviny. V kostce jde o to, že vědci už v padesátých letech zjistili, že může v peckách existovat látka, která má tendenci působit protinádorově. Je údajně obsažena zejména v peckách stromového ovoce. V této souvislosti se začalo mluvit hlavně o jádrech meruněk.

Už název nás může varovat

Ve všech článcích, které jsou dostupné, se mluví o vitaminu B17. Případně je uváděn pod dalším názvem, a to laetril či amygdalin. V řadě zemí je zakázán, což je pro mnohé argument, že jeho prodeji brání léková lobby. Potíží je, že rozhodně nejde o vitamin. Vitaminů řady B je totiž dvanáct. I kdyby byl objeven další, nemohl by mít pořadové číslo 17. Jde tedy jednoznačně o podvrh, který má člověka uklidnit a navodit pocit, že jde o něco zcela neškodného.

Problém s meruňkami

Možná, že mnozí znáte různá varování, abyste nejedli jádra meruněk. Případně je známo, že doporučovaná maximální konzumace pro dospělého člověka je kolem pěti jader denně. V článcích, které propagují léčbu tímto novým „vitaminem“ se však objevuje doporučení, abyste denně konzumovali 15 – 20 jader. V některých článcích se navíc míchají dohromady nejen hrušky s jablky, ale právě také s meruňkami. Je pravděpodobné, že konzumace 20 jader z jablka vám neublíží. V případě meruněk jde ale o smrtící dávku, neboť aktivní látky z jader se v těle přeměňují na prudce jedovatý kyanid, který zabíjí tak, že ochromí vaše dýchací svaly.

Byznys proti byznysu

O tom, že vývoj, výroba a prodej léků je byznys, netřeba spekulovat. Někdy byznys velmi potřebný, neboť jsou vyvíjeny velmi účinné preparáty. Jindy je samozřejmě problém, že se prodávají léky, které vám mohou ublížit, které jsou ve své podstatě zbytečné. O tom jsme psali v jiném článku zde. Dalším problémem může být, když se z léku, který by mohl stát pár korun, dělá nedostupná vzácnost, za kterou si pacienti připlácejí.

Potíž s „vitaminem B17“ je ovšem v tom, že jde též o předražený preparát či přímo o životu nebezpečný produkt. Balení se 150 tabletkami stojí téměř 1000 Kč a ještě se můžete otrávit. Ačkoliv jistě může být určitou výhodou, pokud je něco zpracováno formou léku. Musí být totiž změřen obsah účinných látek a dá se tak stanovit povolené množství ke konzumaci.

Každopádně je dobré vědět, že současné onkology tato alternativní cesta nezajímá. Žádné nadějné studie se nekonají a není proto možnost se opřít o nějaká jasná data o tom, že je preparát opravdu účinný. Mnoho nemocných, kteří si ho koupí, jsou léčeni i jiným způsobem. Tento lék berou jako podpůrný, protože „co kdyby“. Výsledky se jim mohou zlepšovat v důsledku ostatní terapie.

Zdravý životní styl

Nejlepší prevencí rakoviny proto zůstává zdravý životní styl, dostatek pohybu, konzumace většího množství syrové i vařené zeleniny a třeba i příjem různých přírodních látek, které prokazatelně nějaký vliv na nádory mají. Jde zejména o červenou řepu, ale třeba i různé bylinky a mnoho dalších produktů. Můžete si je koupit za pár korun v obchodě a jsou prokazatelně bezpečné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum