Jak poznat zánět slinivky? Tyto příznaky se nevyplácí ignorovat

 Zdraví 
16. března 2018 09:47 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Akutní a chronická forma zánětu slinivky se může projevovat různě Shutterstock
Slinivka břišní (pankreas) je žláza, která se svou funkcí řadí k trávicímu systému. Enzymy, které jsou slinivkou produkovány, napomáhají trávení a zároveň se pankreas významně podílí na metabolismu cukrů.

Tento orgán postihují převážně dvě onemocnění. Jde zejména o rakovinu a zánět slinivky. Právě o zánětu slinivky neboli pankreatitidě se více dozvíte v následujícím článku. Proč onemocnění vzniká a jaké jsou jeho příznaky?

Zánět může být chronický i akutní

Pankreatitida je zánět slinivky břišní, orgánu, který sekretuje trávicí enzymy do gastrointestinálního traktu. Syntetizuje a uvolňuje do krve inzulin a glukagon.
Pankreatitida může být způsobena žlučovými kameny, chronickým pitím alkoholických nápojů, traumatem, léky, infekcí, nádorem nebo genetickými abnormalitami.
Její akutní forma se projevuje velkou bolestí horní části břicha, která je konstantní po několik dní. Může být doprovázena horečkou, nevolností, zvracením, zrychleným srdečním tepem a otokem břicha. U závažných případů se může vyvinout dehydratace, nízký krevní tlak, šok, nebo orgánové selhání.

Chronická pankreatitida má podobné symptomy jako akutní, bolest však nemusí být tak intenzívní. Chronická pankreatitida špatně reaguje na léčbu. S postupem času se většinou zhoršuje a vede tak permanentnímu poškození tkáně pankreatu. Na nemoci slinivky břišní pomáhají i bylinné čaje.

Jaké jsou příčiny onemocnění?

Za akutní pankreatitidou může být hned několik příčin. Jak rozeznat zaražené větry od závažných onemocnění jsme psali v jiném článku.

  • nejčastější příčinou jsou kameny, které brání odtoku trávicích šťáv z pankreatu do dvanáctníku
  • zánět je v častých případech vyvolán nadměrnou konzumací alkoholu
  • k akutní pankreatitidě může dojít i po úraze pankreatu, například po tupém úderu do břišní oblasti
  • riziko zánětu z dlouhodobého hlediska zvyšuje i vysoká hladina tuků v krvi
  • užívání některých léků, například kortikoidů
  • infekce
  • genetika

Akutní a chronická forma zánětu slinivky se projevuje různě. Jakým příznakům je nutné věnovat zvýšenou pozornost?

Akutní pankreatitida

Postižený nejčastěji pociťuje prudkou až nesnesitelnou bolest v oblasti nadbřišku, která se může postupně rozšiřovat podél pasu, do zad a klidně až mezi lopatky. K bolesti se také přidává nevolnost či zvracení. Objevit se může škytavka i zácpa. Pacient se špatně hýbe, klesá mu krevní tlak a může pociťovat závratě a mdloby. V krajním případě může dokonce upadnout do šoku.

Chronická pankreatitida

Jak již bylo řečeno, chronická pankreatitida se obvykle nespojuje s tak náhlou a intenzivní bolestí. Ta se často dostavuje například po jídle. Postižený často ztrácí na váze, a to zejména v důsledku snížené chuti k jídlu. S touto formou zánětu slinivky se dále spojují různé zažívací potíže i zhoršené vstřebávání tuků. Příznakem tohoto onemocnění je také změna stolice. Začíná být světlejší a mastnější až olejovitá. 

Podezření na problém se slinivkou je vhodné vždy konzultovat s lékařem, aby se předešlo vážnému poškození orgánu a dalším komplikacím.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve