Jak správně na jarní detox

 Zdraví 
16. března 2018 17:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správný detox je barevně i chuťově příjemný Shutterstock
O jarní detoxikaci se hodně mluví i píše. Jak z ní mít co největší užitek a nestresovat tělo náhlými změnami? Máme velmi zajímavé a důležité informace.

Detoxikace je proces, o kterém si někteří myslí, že neexistuje a jiní ho vychvalují jakožto zaručený všelék a záchranu od civilizačních nemocí. V zásadě jde o to, že při očistném procesu se tělo zbaví různých škodlivých látek, pročistí se zažívací soustava a nastartuje se metabolismus. Začnou lépe fungovat játra i ledviny.

Vyhněte se pilulkám

Jestliže to s detoxikací myslíte vážně, musíte se vyhnout všem instantním řešením v podobě pilulek, připravených nápojů, náplastí a dalších šidítek, které stojí mnoho peněz a nemají zdaleka takový význam, jak jejich výrobci tvrdí. Jediné, co budete potřebovat, je změna stravy, změna pitného režimu, nějaké ty bylinky a trochu času na větší soustředění a relaxaci.

Zjistěte, jak na tom jste

Docela na začátku je třeba, abyste si uvědomili, jak na tom sami jste z hlediska zasažení organismu nesprávným životním stylem. Nejnáročnější to budou mít ti, kdo zatím stravu ani pití vůbec neřešili. Na druhou stranu ale nemusí jít na věc tak rychle a razantně jako ti, kdo už se poměrně slušně stravují. Méně připravení by měli začít tím, že odlehčí stravu, vyloučí alkohol, cigarety a kávu v průběhu asi týdne nebo dvou. Pak teprve je vhodné přikročit k další fázi. Ti, kdo se stravují dobře, můžou najet na detoxikaci během jednoho či dvou dnů.

Co jíst a pít v přípravné fázi

V přípravné fázi byste měli pít zhruba dva a půl litru tekutin denně. Nejlépe čistou vodu, nebo bylinné čaje, které napomáhají čištění organismu. Oblíbená je kopřiva, pampeliška, ostropestřec mariánský nebo také máta a heřmánek. K jídlu volte především zeleninu, trochu ovoce, luštěniny, rýži, ovesné vločky, ořechy.

Detoxifikace

Samotná detoxifikace by měla trvat asi tři až sedm dnů. Zcela se vyloučí maso, mléčné výrobky, bílá mouka, cukr a sůl. Zvýší se příjem tekutin asi na tři litry denně. Po ránu se zařadí sklenice teplé vody s citronem nebo grepem. V této části očisty už omezte pohybové aktivity. Spíš si dopřejte procházky, relaxaci, meditaci. Pro usnadnění trávení můžete pokrmy mixovat. Vhodné je i smoothie a zeleninové vývary.

Vychytávky, které pomohou

Někteří nedají dopustit na očistné vlastnosti olivového oleje. Jedno doporučení spočívá v tom, že malé množství olivového oleje převalujete asi minutu v ústech a následně vyplivnete. Do oleje se natáhnou určité škodlivé látky ze sliznic. Jiní radí si na noc dát několik lžic olivového oleje, protože se tak urychlí detoxikace jater. Další zajímavé informace o tom, jak podpořit funkci jater, najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod