Neúspěšně léčíte hemoroidy? Možná máte anální fisuru

 Zdraví 
15. ledna 2019 14:55 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prasklina na konečníku je velice bolestivé onemocnění Depositphotos
Řitní trhlina, neboli anální fisura, je onemocnění, které je často zaměňováno s hemoroidy, jelikož má velmi podobné příznaky. Bez návštěvy lékaře je od sebe nemusíte dokázat rozlišit, a proto ani léčba nejspíš nebude úspěšná. Jaké jsou příznaky řitní trhliny a jak ji úspěšně léčit, se dozvíte v následujících řádcích.

Silná bolest při stolici, krev na toaletním papíře a strach z další návštěvy toalety. To vše může způsobovat intimní onemocnění zvané anální fisura.

Nejčastěji vznikne natržením sliznice konečníku po tužší stolici, ale může k ní dojít i při dlouhodobější zácpě. Pokud ale nebudete otálet a s léčbou začnete včas, zvládnete se jí zbavit bez chirurgického zákroku.

Jak se onemocnění projevuje

Pacienti, kterým byla diagnostikována anální fisura si nejčastěji stěžují na silnou bolest při vyprazdňování. Doslova uvádějí, že při vykonávání velké potřeby mají pocit, jakoby vylučovali žiletky. Čemuž odpovídá i jasně červená krev na toaletním papíře, případně i v míse. Rozlišujeme dva typy trhlin:

Akutní

Pokud se vám řitní trhlina objevila poprvé, nebo netrvá déle než 6 týdnů, s největší pravděpodobností se jedná o její akutní formu. To je dobrá zpráva, jelikož s její léčbou se poperete sami.

Chronické

Jestliže se vám ale fisury vrací, nebo trvají déle než zmiňovaných 6 týdnů, dostaly se již do chronického stádia a zpravidla vyžadují chirurgickou léčbu.

Proč trhlina vzniká

Příčina vzniku fisur zatím není úplně popsána, ale na problému se podílí hemoroidy, zácpa, sedavý styl zaměstnání, porod, ale také zvýšení napětí svěrače, který je onemocnění přidružený. Na problém ale může zadělat třeba i obyčejné zrnko z celozrnného pečiva.

Hojení bývá obtížné

Jakmile vyprazdňování bolí, tělo reaguje tak, že svěrač dostává do křeče, a ten je ještě více sevřený a sám brání hladkému průchodu stolice. Je to vlastně logické. Vy se bojíte jít na toaletu a váš svěrač se chová úplně stejně. Ještě víc se sevře a vy pak tlačíte stolici do ještě užšího otvoru. Trhlina, která se možná už začínala hojit, znovu a znovu praská a tím se dostáváte do začarovaného kruhu.

Cesta zvaná dilatace

K úspěšnému vyléčení je nutné dostat svěrač z křeče a připomenout mu, že jeho funkcí není jen „sevřít“, ale také „povolit“. K tomu slouží pomůcka zvaná anální dilatátor, kterou si pacienti za pomoci gelu či speciálních mastí opatrně zavádějí do konečníku na několik minut každý den do vymizení obtíží. Svěrač se díky dilataci pomalu začne povolovat a změna prokrvení a napětí pomůže trhliny zhojit.

Anální dilatátor si můžete koupit ve zdravotnických potřebách, ale lepší je zajít k lékaři a nechat si jej předepsat. Za prvé vám doporučí vhodný dilatátor právě pro vás, vysvětlí vám, jak se s ním zachází a navíc vás to vyjde s předpisem mnohem laciněji.

Pomoci můžete i těmito kroky

Pijte dostatek tekutin, návštěvu toalety neodkládejte, nevysedávejte na toaletě, po každé velké potřebě řitní oblast omyjte a důkladně osušte, vyzkoušejte sedací koupele z dubové kůry nebo heřmánku a jezte stravu bohatou na vlákninu (změkčuje stolici), kterou najdete například v jablcích. Pět důvodů, proč jíst právě jablka, se dočtete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve