Upevněte své zdraví pomocí exotického kaki
Kaki má svůj původ v Asii, ale plody, které si můžete koupit u nás, pocházejí ze Španělska. Ovoce má oranžovou barvu, připomíná trochu broskev, ale je bez pecky. K nám dovážená odrůda je i ve zralosti tvrdší, což je výhodné pro transport.
Chuť
Kaki má chuť, která je na pomezí mezi broskví, melounem, vanilkou. Je relativně dost sladké, ale dá se upravovat i na slano. Výhodou je široká škála příprav. Vedle okamžité konzumace, kdy stačí kaki nakrájet na kolečka či kostičky, je možné také kaki použít do salátů, a to i salátů slaných – typické je kaki s kozím sýrem. Můžete ho ale upravit i tepelně a vyrobit z něj omáčku.
Co obsahuje
Kaki obsahuje asi dvacet procent cukru, hodně vody, vlákninu, provitamin A, fosfor a hořčík. Obsahuje samozřejmě i další látky, takže jeho působení na lidský organismus je pozoruhodné. Rozhodně se vyplatí ho konzumovat pravidelně. Tedy po dobu, kdy je k dispozici, což je období před Vánoci a ještě i po nich.
Jak pomáhá
Kaki vám dodá okamžitou energii a pomáhá zavodnit organismus. Díky obsahu hořčíku i vody bude účinně působit proti křečím a svalovým potížím. Kaki také zmírňuje psychické napětí a stres. Díky tomuto ovoci zapomenete na únavu, nervozitu a další drobné výkyvy nálad. Kaki je prospěšné našemu srdci, je dobré na zlepšení stavu našich tepen. Pomáhá lepšímu metabolismu. Zajímat by se o něho měli lidé s nemocnými játry a s některými ledvinovými poruchami. Těhotné ženy ocení dobrý vliv kaki na vývoj plodu. Kaki navíc zvyšuje naši imunitu, takže díky němu budete méně nemocní. Pokud vás zajímají i další chutné způsoby, jak zlepšit imunitu, podívejte se na článek zde.