Upevněte své zdraví pomocí exotického kaki

 Zdraví 
09. ledna 2019 06:15 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chutné kaki má uvnitř hvězdičku a žádnou pecku Shutterstock
Ovoce kaki je právě k dostání. Pokud jej ještě neznáte, nebojte se a ochutnejte. Prospějete svému zdraví a ještě si pochutnáte.

Kaki má svůj původ v Asii, ale plody, které si můžete koupit u nás, pocházejí ze Španělska. Ovoce má oranžovou barvu, připomíná trochu broskev, ale je bez pecky. K nám dovážená odrůda je i ve zralosti tvrdší, což je výhodné pro transport.

Chuť

Kaki má chuť, která je na pomezí mezi broskví, melounem, vanilkou. Je relativně dost sladké, ale dá se upravovat i na slano. Výhodou je široká škála příprav. Vedle okamžité konzumace, kdy stačí kaki nakrájet na kolečka či kostičky, je možné také kaki použít do salátů, a to i salátů slaných – typické je kaki s kozím sýrem. Můžete ho ale upravit i tepelně a vyrobit z něj omáčku.

Co obsahuje

Kaki obsahuje asi dvacet procent cukru, hodně vody, vlákninu, provitamin A, fosfor a hořčík. Obsahuje samozřejmě i další látky, takže jeho působení na lidský organismus je pozoruhodné. Rozhodně se vyplatí ho konzumovat pravidelně. Tedy po dobu, kdy je k dispozici, což je období před Vánoci a ještě i po nich.

Jak pomáhá

Kaki vám dodá okamžitou energii a pomáhá zavodnit organismus. Díky obsahu hořčíku i vody bude účinně působit proti křečím a svalovým potížím. Kaki také zmírňuje psychické napětí a stres. Díky tomuto ovoci zapomenete na únavu, nervozitu a další drobné výkyvy nálad. Kaki je prospěšné našemu srdci, je dobré na zlepšení stavu našich tepen. Pomáhá lepšímu metabolismu. Zajímat by se o něho měli lidé s nemocnými játry a s některými ledvinovými poruchami. Těhotné ženy ocení dobrý vliv kaki na vývoj plodu. Kaki navíc zvyšuje naši imunitu, takže díky němu budete méně nemocní. Pokud vás zajímají i další chutné způsoby, jak zlepšit imunitu, podívejte se na článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty