Nezanedbejte příznaky sklerodermie. Následky mohou být fatální

 Zdraví 
10. ledna 2019 06:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je to často pohled do zrcadla, při němž objevíme první příznaky sklerodermie Pixabay
Sklerodermie patří mezi autoimunitní onemocnění, které se nedá úplně vyléčit. Náležitá léčba má naštěstí u většiny případů dobrou prognózu pro pacienta. Máme podrobnější informace.

Sklerodermií trpí více ženy než muži. Výskyt nemoci je u nich asi 4x až 8x častější. Větší pravděpodobnost je v rodinách, kde už někdo tuto nemoc má. I když se nedá zcela vyléčit, je štěstí, že nejrozšířenější forma nemoci obvykle při náležité léčbě s postupem času vymizí a pacienta neohrožuje na životě.

Projevy

Nemoc má řadu velmi rozdílných projevů v závislosti na tom, o jaký druh sklerodermie se jedná. Běžnější je tzv lokalizovaná. Ta se projevuje obyčejně buď světlými fleky na kůži. Skvrny mají tmavě červené lemování. Někdy se objeví ložiska pruhovitá. Zejména na končetinách či hlavě. U dětí někdy v důsledku sklerodermie vznikají deformace nohou.

Podstatně vážnější je tzv. difuzní sklerodermie. Při ní může formou záchvatů náhle dojít k zbělení konečků prstů v důsledku stahu cév. Bývají všelijak deformované prsty na rukách, objevují se vředy, podivné zbarvení kůže. Dochází k nadměrnému ukládání vápníku. Nemocný nemůže polykat, pálí ho žáha.

Ještě horší variantou difuzní formy sklerodermie je generalizovaná maligní sklerodermie, která ovšem vede poměrně rychle k úmrtí pacienta. Naštěstí není příliš častá.

Všechny formy, a to včetně i té nejlehčí, mohou mít příznaky na plicích. Proto není radno nemoc podceňovat. Je třeba přesně dodržovat lékařské pokyny, a hlavně s podezřením na onemocnění jít k lékaři včas. To je i smysl takovýchto popularizačních článků. Pokud se vám tedy objevují na kůži podivně zbarvené skvrny či se vám záchvatovitě doběla vybarví konečky prstů, měli byste okamžitě zamířit na odborné vyšetření.

Příčiny

Příčiny nemoci jsou neznámé. Pozorováním se zjistilo, že u disponovaných jedinců může být spouštěčem choroby stres či úraz. Nebo špatně doléčená banální infekce. Nemoc vede k postižení tkání, které jsou nahrazovány kolagenem. Tkáň tuhne. Pokud se projevy omezí jen na kůži, je to zvladatelné. Horší je, pokud nemoc zasáhne i vnitřní orgány.

Léčba

Neexistuje jeden univerzální postup. Lékaři volí pro každého pacienta vlastní řešení. Závisí totiž na tom, jaké orgány má nemocný postižené. U lokalizované formy se obvykle podávají vyšší dávky vitaminu E, penicilin a histaminové obstřiky. Každá forma má ale své postupy a docela rozdílný léčebný postup. Lehčí formy se zklidní zpravidla do pěti let od objevení příznaků. Novinkou v léčbě je využití kmenových buněk.

Co může udělat pacient

Pacient by měl v maximální míře spolupracovat, a hlavně se podílet na zlepšení svého zdraví tím, že bude o sebe pečovat. Zcela zapovězené by proto mělo být kouření, ale i ostatní formy nezdravého životního stylu. Určitě se vyplatí jíst hodně vitaminů, zeleniny a ovoce. Vyhýbejte se stresům, nalaďte se optimisticky. Pomoci může i strava cílená protistresově. Více o tom si přečtěte v článku zde. Nepracujte s vibračními stroji jako jsou třeba i obyčejné sekačky na trávu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47