Zbavte svá játra i žlučník toxinů. Dopřejte si pampeliškovou kávu

 Zdraví 
06. března 2019 06:04 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Pampelišková káva se hodí k jarnímu detoxu Internet
O tom, že má pampeliškový kořen řadu léčivých účinků, ví asi každý. Ale že si z něj můžete připravit také chutnou a hlavně zdravou kávu, možná každý neví. Tento nápoj se skvěle hodí k jarnímu detoxu.

Pampeliškový kořen v sobě ukrývá ohromnou sílu. Posiluje činnost jater, ledvin, žlučníku, močového měchýře. Má protirakovinné účinky, velice dobře detoxikuje organismus. Dodává energii a zlepšuje imunitu. Nepřekyseluje organismus, reguluje vysoký krevní tlak a také cholesterol. Pomáhá při cukrovce - reguluje hladinu krevního cukru. Pampeliškový kořen je vhodný i při zavodněném organismu a také pomáhá při hubnutí.

Pampeliška nabízí během jara doslova koktejl vitaminů. Lístky můžete přidat do salátu nebo si z nich připravit vynikající pesto plné vitaminu C. Někdo zase pravidelně vaří pampeliškový med. Kořen ale využívá málokdo, a to je velká škoda. Dá se z něj totiž mimo jiné připravit vynikající pampelišková káva.

Skvělý jarní detox

Smetanka lékařská působí příznivě na očistu jater a žlučníku a zbavuje je nahromaděných toxických látek. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. A prý pomáhá i při chronické únavě. To vše oceníte při jarním detoxu. Navíc pampeliškový kořen působí také protizánětlivě, čistí a posiluje střeva a je vhodný při akné, ekzémech a vyrážkách.

Pokud tedy hodláte svůj organismus na jaře pořádně nakopnout, s pampeliškovou kávou to půjde raz dva. A navíc si pochutnáte, protože je tento nápoj skutečně lahodný. Jeho další výhodou je, že si jej můžete vychutnat v teplé i studené podobě.

Sběr a příprava pampelišek

Ze všeho nejdříve si musíte nasbírat dostatečné množství pampelišek, respektive kořenů. Snažte se je sbírat na co nejčistším místě (dále od silnic a míst, kde celé město venčí psy). Každý zahrádkář ví, že rostliny není úplně snadné vytrhnout ze země i s kořenem. Vybavte se proto raději nějakým nástrojem, například rýčem.

Kořenů si nasbírejte opravdu dostatečné množství, při přípravě se totiž odpaří voda a obsah kořene se značně zmenší. Z asi padesáti středně velkých kořenů vznikne ve výsledku přibižně 100 gramů kávy.

Jakmile si kořeny přinesete domů, pečlivě je očistěte od hlíny. Osvědčilo se použít kartáček. Pak kořen nakrájejte na malé kousky a nechejte oschnout. Nakrájené kořeny naskládejte na plech a sušte (pražte) v troubě při teplotě asi 180 - 200 stupňů Celsia. Trvá to přibližně půl hodiny, ale i déle. Záleží i na množství kořenů. Pražení kořenů je hodně důležité a je třeba vše pravidelně kontrolovat, protože kořen se nesmí v žádném případě spálit! Z trouby plech vyjměte v momentě, kdy je kořen zcela tvrdý.

Nyní jej nechejte prochladnout a umelte (v kávovém či elektrickém mlýnku, případně v hmoždíři). V tuto chvíli můžete prášek ještě opatrně opražit na suché pánvi, není to však nutné.

Tip: Někdo dává před kávou přednost čaji. V tom případě stačí čistý kořen nakrájet a usušit za suchého počasí ve stínu. Pak ho jen povaříte ve vodě a léčivý čaj je na světě. Ovšem pražený kořen má daleko výraznější a aromatičtější chuť.

Příprava pampeliškové kávy

Namletý pampeliškový kořen uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Jakmile si budete chtít připravit lahodnou a hlavně zdravou kávu, budete mít vše pěkně po ruce.

Horký nápoj

Pampeliškovou kávu servírujte stejně jako klasického „turka“. Nasypejte jednu až dvě lžičky namletého kořene do hrnečku a zalijte vroucí vodou. Několik minut počkejte, prášek si sedne. Pokud by měly nějaké kousky tendenci plavat na povrchu, můžete přecedit. Podle chuti lze osladit či podávat s mlékem.

Ledový nápoj

Velmi lahodná a osvěžující je také ledová pampelišková káva. Opět dejte do hrnečku dvě lžičky prášku a zalijte vroucí vodou. Kdo chce, může si nápoj v tento okamžik i osladit. Pak kávu nechejte vychladnout a přelijte přes sítko do sklenice naplněné ledem. Na závěr můžete ještě dochutit mlékem. O dalších jarních rostlinách, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008