Jak na první pohled poznáte zdravý banán?

 Zdraví 
04. dubna 2019 15:48 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ideálně zralý banán obsahuje mnoho prospěšných látek Shutterstock
Banány sice nepatří mezi tuzemské ovoce, ale máme s nimi už poměrně dlouhou zkušenost, takže ledacos víme o jejich zdravotní prospěšnosti. Jaký banán je ale nejvhodnější konzumovat? Zelený, žlutý nebo skoro hnědý? Odpověď může být pro mnohé překvapivá.

Všeobecně platí, že banán je velmi zdravé ovoce. Jak ale poznat ten nejzdravější? Poradíme. A budete se možná divit.

Obecně o banánu

Banáný obsahují velké množství důležitých minerálních látek. Zejména hodně draslíku, ale také hořčíku, vápníku, železa, fosforu a zinku. Najdeme v nich vitaminy řady B, provitamin A a dokonce i trochu vitaminu C. Také se ví, že jsou banány vhodnou dietní potravinou. Obsahují poměrně hodně energie, ale mají přitom dost příznivé složení, skoro žádný tuk a přiměřené množství zdraví prospěšné vlákniny.

Jaké nemoci se nám vyhnou

Když zařadíme do svého jídelníčku banány, můžeme se těšit na úpravu řady potíží. Banány by měli konzumovat všichni, kdo mají vysoký krevní tlak, všichni, kterým hrozí osteoporóza či lidé, kteří mají různá onemocnění trávicího traktu, a to včetně Crohnovy choroby. Banány působí dokonce proti pálení žáhy.

Před časem dokonce vědci v Japonsku zjistili, že jsou banány velmi vhodné jako prevence rakoviny. Zralé banány totiž obsahují látku kachektin, která je schopná likvidovat abnormální buňky. Ale – a zde je to velmi zajímavé – banán musí být zcela zralý. Ostatně, i z hlediska stravitelnosti se doporučuje konzumovat banány zralé, protože už neobsahují tolik špatně stravitelných škrobů. O dalších zajímavých rostlinách, které je vhodné použít v boji se zákeřnou nemocí, se dozvíte třeba zde.

Jak poznat zralý banán

Rozhodně je vhodné se vyhnout konzumaci banánů zelených. Ale ani žluté zbarvení není ještě známkou té správné zralosti. Teprve banán, který je alespoň pihovatý, je připraven ke konzumaci. Tohle platí samozřejmě jen pro u nás nejrozšířenější odrůdu Cavendish.

Existují i banány, které se hodí k vaření, k přípravě různých kaší a dalších pokrmů. Ty se dají konzumovat i zelené. Ale klasický banán, který známe, má být hnědě tečkovaný a čím více hnědé převládá, tím více látek bojujících proti rakovině obsahuje. Ale pozor – neznamená to, že by měl být pod slupkou rozbředlý.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47