Novodobé fobie, které silně ohrožují naše zdraví

 Zdraví 
31. března 2019 11:30 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokud neodložíte mobilní telefon ani v posteli, něco je špatně Shutterstock
Fobie jsou staré, téměř jako lidstvo samo. Ale moderní doba přináší i moderní nemoci. Nejčastěji fobie, které souvisí s internetem a mobilními telefony. Pojďme se podívat na nejčastější poruchy současnosti.

Je jedno, zda se bojíte lidí, smrti, sebe sama či nějaké situace. Tak zhruba by se dala charakterizovat úzkostná porucha, kterou nazýváme fobie. A s jakými poruchami se v současné době potýkají převážně mladí lidé? Většinou souvisí se sociálními sítěmi, mobilními telefony a strachem z toho, že zůstaneme bez připojení k internetu.

Co je nomofobie?

Jde o strach, že budete bez telefonu. Ačkoliv to z ní poněkud zvláštně, nomofobie byla  roku 2010 uznána jako regulérní nemoc a považuje se také za jedno z nejrozšířenějších onemocnění moderní doby. Odborníci nomofobii přirovnávají například ke gamblerství. Použít chytrý telefon k tomu, aby si člověk vylepšil náladu, je téměř totožné s tím, jak mohou chování lidí ovlivnit drogy.  Stejně jako závislí na drogách, také závislí na mobilních telefonech mohou mít abstinenční příznaky, jako je neklid, úzkost a dokonce i záchvaty vzteku.

Z čeho mají lidé trpící nomofobií strach?

  • ze ztráty telefonu
  • ze ztráty signálu
  • ze ztráty kreditu
  • ze ztráty datového připojení

Jak se projevuje telefonofobie?

Lidé, kteří trpí touto poruchou, mají strach z telefonování. Možná se vám to zdá nepravděpodobné, ale telefonofobií trpí poměrně hodně lidí. Všichni ti pak neradi mluví do telefonu, takže si mezi sebou nemohou zavolat a popovídat si o tom. Pokud tedy neberete cizí telefonní čísla, případně si musíte před každým hovorem udělat dechové cvičení, trpíte telefonofobií také.

Čeho se bojí lidé trpící neofobií

Neofobií označujeme strach z čehokoliv nového. Ačkoliv to dnes zní velmi zvláštně, tato nemoc se může v současném uspěchaném světě jevit i jako jistá výhoda. Proč? Nemáte totiž nutkání běžet do obchodu hned, když se na pultech objeví nový model iPhone. 

Fear Of Missing Out (Strach ze zmeškání)

Zdrojem téhle fobie jsou nejvíce sociální sítě jako Facebook nebo Instagram. Jde o to, že se tam vždycky najde někdo, kdo si užívá života víc než vy, což uživatele přivádí do deprese. Základem této poruchy a závislosti je obecný fakt, že každý člověk touží být součástí nějaké skupiny. A pokud lidé mají pocit, že jsou na sociálních sítích ignorováni, pak u nich mnohdy následuje deprese a špatné psychické stavy.

K moderním závislostem dnes rozhodně přispívá možnost mít internet v mobilu a být tak prakticky neustále online. Vzniká konflikt mezi reálnými touhami a prožíváním samotným, a to může vést až k patologickému stavu. Pokud se dostanete do stresu, zkuste stovkami let prověřený protistresový nápoj. (Dále čtěte: Závislost na elektronice dětem snižuje sociální cítění i IQ).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008