Je libo cvrččí mouku? Rozhodně byste ji měli ochutnat, obsahuje více bílkovin než hovězí

 Zdraví 
23. března 2019 10:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mouka z cvrčků je nabitá bílkovinami Depositphotos
Je zdravá a má v sobě víc proteinů než ten nejlibovější kus masa. Řeč je o cvrččí mouce. A rozhodně byste ji měli také ochutnat. Proč?

Jíst cvrčky připadá asi někomu dost nechutná představa. Nicméně poslední měsíce je právě mouka z tohoto hmyzu nesmírně vyhledávanou surovinou. Můžete si ji přidat do kaše, omelet, dezertů a nebo si pochutnat na výživném chlebu či tyčince s obsahem cvrččí mouky. A vězte, že byste to na chuti nijak nepoznali.

Více bílkovin než hovězí

Mouka z cvrčků nemá žádnou výraznou chuť, takže se nemusíte obávat, že by vám pokrm z cvrčků "zhořkl" na jazyku. Naopak. Velkou měrou obohatí pokrm o bílkoviny a vitaminy. Cvrččí mouka obsahuje stejně kvalitní bílkoviny jako hovězí, drůbeží nebo ryby. Oproti hovězímu masu, které má okolo 25 g bílkovin na 100 g, se cvrččí mouka pyšní až 70 g bílkovin. Umí tedy skvěle zahnat hlad.

Bohatší na B12 než losos

Kromě obrovského zdroje proteinů obsahuje mouka z cvrčků železo a vitamin B12. Oba jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Ve 100 g mouky najdete 5,9 mg železa, což je dvojnásobně více než obsahuje špenát. Podobně je to u mléka, 113 mg vápníku na 100 g mléka nemůže konkurovat 170 mg obsaženým v cvrččí mouce. Vitamin B12, který nejčastěji chybí vegetariánům a veganům, udržuje při vytváření DNA zdravé nervy a krevní buňky. Cvrččí mouka ho obsahuje až 10x víc než losos.

Zdravý tuk

Cvrčci jsou velmi zajímaví také jako zdroj zdravých tuků. Obsahují totiž 2,8 g omega-3 mastných kyselin na 100 g. Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány s řadou zdravotních benefitů, pomáhají bojovat se záněty a urychlují regeneraci. Existuje ještě jedna potravina, která je na tyto kyseliny velmi bohatá. Více o tomto výživovém obru jsme psali zde.

Nepotřebují antibiotika

Další důvod, proč do jídelníčku zařadit cvrččí mouku, je fakt, že jíte skutečně zdravou potravinu bez antibiotik a hormonů. Cvrčci ve volné přírodě žijí v hustých koloniích a ve stravě nejsou vybíraví. Proto se jim výborně daří na farmách, kde jim není těžké vytvořit přirozené životní prostředí. Velká zvířata jako drůbež či skot život ve stísněných prostorách snáší špatně a potřebují preventivní dávky antibiotik, aby to vůbec přežila.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum