Ortorexie aneb když se z touhy po zdraví stane posedlost

 Zdraví 
20. března 2019 13:03 / Jitka Holoubková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Touha být štíhlý a zdravý se může stát posedlostí Shutterstock
Toužit po štíhlé postavě, lepší fyzičce a větší energii není nic špatného. Když vám to ale začne lézt na mozek, může se i snaha o zdravé stravování změnit v posedlost a začít vás ničit.

Už jste to někdy zažili? Rozhodli jste se žít zdravě a změnili jste kompletně stravovací návyky. A když změna, tak pořádná, řekli jste si. Ode dneška žádná barviva, konzervanty ani jiné chemikálie, žádné průmyslově vyráběné jídlo. K tomu omezit tuky, sacharidy, vyloučit rafinovaný cukr, sůl, bílou mouku i umělá sladidla. Ovoce a zeleninu jen bio, mlsání jedině raw. Maso pouze z farmy nebo žádné...

Jídlo je jediným tématem

Postupně se jídlo stalo vaším tématem číslo jedna. Volné chvíle jste trávili tím, že jste si plánovali, co, kdy, jak a v jakém množství budete jíst příští den, kde seženete vhodné suroviny a zda si během dne zvládnete oběd přichystat tak, abyste ho mohli sníst čerstvý.

Když za vámi přišel někdo s problémem, bylo vám hned jasné, že příčinou je špatná strava. Kdyby totiž lidé jedli a žili zdravě, nemusely by být nemoci, rozvody, války, zemětřesení...

Postupně jste zjistili, že těch přátel, kteří by s vámi chtěli diskutovat, je čím dál méně. Že by je už otravovaly vaše věčné řeči o tom, co máte, nemáte, chcete či nechcete mít v žaludku?

Tato posledlost se odborně jmenuje ortorexie, patří mezi poruchy příjmu potravy a je podobně nebezpečná jako anorexie. Jde o chorobnou závislost na zdravém stravování.

Ortorexie je stejně nebezpečná jako anorexie

K ortorexii mohou mít sklony příznivci různých alternativních výživových směrů. Například vegani, makrobiotici, frutariáni, ti, kdo se stravují podle krevních skupin. Týká se ale také některých profesí, jako je modeling, herectví či profesionální sport, kteří jsou pod tlakem toho, jak by měli vypadat. Jaké další poruchy příjmu potravy existují, se dočtete zde.

Ortorexie je spjata s psychickými potížemi, ale i se sociálními. Člověk, kterému se středobodem života stalo jídlo, není schopen účastnit se společenského života a obtěžuje svou obsesí i své nejbližší okolí. Každý prohřešek proti zdravé stravě totiž u něj provází silný pocit viny. Lidi, kteří nesdílejí stejný názor na výživu, má ortorektik potřebu neustále napomínat a vychovávat.

Pokud máte pocit, že by se vás ortorexie mohla týkat, zkuste si udělat takzvaný Bratmanův test dostupný na internetu, který by tuto poruchu měl odhalit. Pak je nejlepší požádat o pomoc psychologa, psychoterapeuta nebo zkušeného výživového poradce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod