Jak souvisí štítná žláza a deprese? Víc, než si myslíte

 Zdraví 
10. března 2019 11:17 / Gabriela Simenonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Depresivní poruchy, které vznikají sníženou poruchou štítné žlázy, se nedají léčit antidepresivy Shutterstock
Štítná žláza je sice velmi malý orgán, ale když správně nefunguje, dokáže nadělat velké problémy. Na našem těle se to projeví nejrůznějšími způsoby. Třeba i špatnou náladou a depresemi.

Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin jsou zodpovědné za celou řadu funkcí. Jde o klíčové hráče v látkové přeměně. Díky jejich spolupůsobení je organismus schopen rozkládat zásobní látky jako například tuky a glykogen na jednodušší sloučeniny, které je pak tělo následně schopno snáze využít.

Hormony v těhotenství

Důležitou roli hraje tyroxin v období těhotenství. Bez jeho dostatečného působení nedochází k správnému duševnímu vývoji plodu a u dítěte může dojít až k rozvoji tzv. „kretenismu“. Má snížená koncentrace těchto hormonů v krvi dospělých jedinců podobné účinky jako na nenarozený plod?

Nízké koncentrace tyroxinu v pozdějších letech věku naštěstí takové fatální následky nemají. Biologický vývoj mozku je již totiž ukončen. To však ještě neznamená, že snížená funkce štítné žlázy a s ní spojené snížené koncentrace tyroxinu v krvi nejsou pro dospělé lidi závažným problémem. Tato porucha štítné žlázy se projevuje obecným zpomalením látkové přeměny.

Jak se projevuje nízká koncentrace hormonu?

  • Klesá krevní tlak, zpomalují se reflexy a dostavuje se celková únava.
  • Nemocní lidé hůře snášejí chlad, naopak si libují v teplém oblečení.
  • U většiny nemocných je výrazný nárůst hmotnosti.
  • Téměř průvodním jevem snížené funkce štítné žlázy jsou deprese či úzkostné poruchy.

Štítná žláza a deprese

Právě kvůli poruše nálady a dlouhodobému smutku nemocní nejčastěji vyhledají odbornou lékařskou pomoc. Deprese vzniklá na podkladě snížené funkce štítné žlázy je bohužel odolná vůči podávání antidepresiv.

Depresivní poruchy, které vznikají sníženou činností štítné žlázy, se nedají léčit antidepresivy, ale léčí se doplněním koncentrace hormonů štítné žlázy léky. Deprese či úzkosti se totiž při této chorobě objevují s téměř železnou pravidelností.

Pokud jste se již někdy v minulosti léčili kvůli snížené funkci štítné žlázy nebo vyskytuje-li se toto onemocnění u některých členů rodiny, může být příčinou vašich poruch nálad či dlouhodobého smutku právě toto onemocnění. Víte, které koření zabírá na deprese? Čtěte více.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47