Téměř vyhubená bylina: Působí proti křečím, zánětům i jako příloha k masu

Dřišťál obecný dříve hojně rostl na našich zahradách
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
09. března 2019 10:29 / Shutterstock
  45   4
Na léčivé účinky mnohých plodů a bylinek se často zapomíná. Kustovnice čínská, chia semínka i české borůvky. Ty všechny si vysloužily do značné míry módní označení superpotraviny. Znáte ale účinky dřišťálu obecného?

Dřišťál obecný je keř, který se u nás hojně vyskytoval, ale v 40. letech minulého století byl bohužel plošně vyhuben, protože se mylně pokládalo, že je přenašečem rzi obilné. Dnes už se může u někoho vyskytovat možná na zahrádce jako solitér nebo živý plot, ale určitě ne primárně pěstovaný pro své plody. 

Dřišťál obecný, latinsky Berberis vulgaris, obsahuje alkaloid berberin. Ten se nachází zejména v jeho kůře. Berberin má žlučopudný a protikřečový účinek. Dokáže působit i proti zánětům. K léčebným účelům se používá kůra, plody i listy.

Co obsahuje dřišťál? 

  • Plody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminů C a K.
  • Obsahují kyselinu vinnou, jablečnou a citronovou.
  • Plody obsahují pektózu, silice a alkaloid zvaný berberin. 

Jak berberin působí?

  • Zvyšuje imunitu.
  • Léčí oční záněty (přikládají se obklady z odvaru dřišťálové kůry).
  • Podle některých výzkumů tlumí i rozvoj lupénky.
  • Působí na řadu mikroorganismů, například na stafylokoky, streptokoky, také na salmonelu, na původce cholery, na infekci močových cest nebo vaginální mykózy způsobené kvasinkou.

Domácí tinktura

Tinktura z listů tohoto keře se využívá při zánětech žlučníku a při jaterních poruchách. Pro výrobu tinktury je zapotřebí několik listů, které přelijeme 65% lihem a necháme louhovat 14 dnů na teplém místě. Tuto směs je zapotřebí jednou za čas protřepat.

Odvar z kůry

Odvar z kůry je dobrý k pročistění organizmu. Na jeho přípravu budeme potřebovat 20 g kůry a půl litry vody. Kůru zalijeme vodou a 2 minuty vaříme. Poté 15 minut louhujeme a přecedíme. Užíváme dle potřeby.

Využití dřišťálu v kuchyni

Dřišťál je znamenitý jako příloha k masu. Když se griluje nebo peče, může se přidat přímo na kotletu. Dále se může zamíchat do rýže. Přidat do ovocných koktejlů nebo nasypat na salát. Dá se jíst i samostatně. Dvě kávové lžičky denně jsou bohatým zdrojem vitamínů.

Pozor na množství

Chuť sušených plodů je osvěžující, trpko-kyselá. Množství by se ale nemělo přehánět. Je to i silný regulátor tlaku, takže lidé s nízkým tlakem by měli být při jeho konzumaci opatrní. Které jarní rostliny by neměly chybět ve vaší kuchyni? Psali jsme zde.

Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Neuvěřitelná místa na naší planetě: Kam se vydat, když milujete tajemno?

Dům a zahrada

Koberce do kuchyně patří. Přesvědčíme vás

Bydlení

Dva v jednom. Aneb jak rozdělit pokoj na dva

Zavřít reklamu