Příroda se probouzí k životu. Právě teď je ideální doba na jarní hubnutí i životní restart

 Zdraví 
09. března 2019 11:49 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Probuďte své tělo spolu s přírodou Shutterstock
Jaro je období, kdy se probouzí příroda. I naše tělo se po zimě vzpamatovává. Pokud využijeme tento potenciál, můžeme dosáhnout velkých úspěchů v hubnutí i ve zdraví. Poradíme, jak na to.

Jarní období přeje těm, kdo chtějí zatočit s kily navíc a kdo chtějí upevnit své zdraví. Stejně jako se po zimě probouzejí rostliny, probouzí se i náš metabolismus. Byla by věčná škoda tohoto období nevyužít.

Více slunce

Jedním z důvodů, proč se na jaře probouzí příroda, je přítomnost většího počtu slunečních dnů. Sluneční svit má vliv i na náš organismus a částečně působí i přes okna bytů a kanceláří. Ale mnohem lepšího efektu dosáhneme, když se začneme více pohybovat venku. Je vhodné nechat působit sluneční paprsky přímo na kůži. Dejte jen pozor na to, že ranní a večerní teploty nejsou příliš vysoké. Přes den ale sluníčko už pěkně hřeje a pomáhá při vzniku vitaminu D, který ovlivňuje naše tělo významným způsobem.

Vitamin D

Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Je překvapivě účinný. Ovlivňuje mozkovou činnost, svalovou sílu, srdce a krevní tlak, ale také fungování slinivky a reakce na inzulin, což je významné právě pro hubnutí. Celkově pak ovlivňuje stav imunitního systému. Přitom až 90 procent tohoto vitaminu se tvoří v kůži vlivem slunečního záření. Jakkoli je tedy nadměrné slunění nebezpečné. Přirozený pohyb na sluníčku s použitím vhodných ochranných prostředků a po přiměřenou dobu je pro naše zdraví nezbytný. Výzkumy totiž ukazují, že v běžné populaci je hladina vitaminu D velmi často snížená. Je to vlivem našich profesí, které jsou často vázány na pobyt před obrazovkou počítače, v továrních halách a na dalších místech, kde slunce nesvítí.

Více zeleniny

Jarní období je příležitostí k příjmu většího množství zeleniny. Její ceny klesají. Už v těchto dnech se k nám dostává levnější produkce z teplých oblastí, takže začínají být dostupné skvělé cukety, rajčata a papriky. V jižních státech už k jejich pěstování nejsou potřeba vytápěné skleníky, takže cena příjemně klesá. Kdo chce spíš domácí produkty, nemusí už také zůstat jen u zelí. Začíná období pažitky a dalších bylinek. Ostatně různé drobnolisté salátové bylinky si můžete pěstovat za oknem i v zimě.

Probuzené tělo žádá změnu

Jestliže poslechnete hlas svého těla, které žádá změnu, zjistíte, že shodit třeba i dvacet kilo nemusí být takový problém, jak se vám zdálo. Stačí se držet jednoduchých zásad, které znali už naši předkové. Omezte nebo zcela zrušte příjem sladkostí. I naši předkové jedli sladké jen ve zvláštní příležitosti. Máte-li svůj oblíbený zákusek, dopřejte si ho v rámci narozeninové oslavy, ale nedávejte si ho každý den.

Nepřejídejte se. Ať už vám vyhovuje jíst pětkrát denně nebo jen dvakrát, vždy snězte o něco méně, než velí vaše chuť. Pocit sytosti se totiž dostavuje se zpožděním a pokud se najíte zcela dosyta, po deseti minutách zjistíte, že jste přejezeni.

Vyhněte se příjmu prázdných kalorií. Nejezte průmyslově upravované potraviny. Snažte se o příjem kvalitních živin, pokud možno z domácí produkce, z biozemědělství.

Omezte konzumaci masa. Nechcete-li se stát vegetariány nebo vegany, jezte jen kvalitní maso a jen občas. Přílišná konzumace masa zbytečně zatěžuje vaše trávení a tělo tak nemusí dostat všechny potřebné živiny. Naopak není od věci konzumovat více kvalitních domácích vajec, která obsahují potřebné látky pro zdárný vývoj kuřat, takže jsou biologicky velmi aktivní.

Můžete si pochopitelně dopřát vhodnou očistnou kúru. Někdo preferuje jen pití více vody, jiný se zaměří na vhodné čistící bylinky či vhodné potraviny. To už záleží na vás. Rady k tomu můžete najít třeba v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve