Léčíte chřipku slivovicí či čajem s rumem? Pak děláte chybu

 Zdraví 
17. března 2019 13:30 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na chřipku určitě čaj, ovšem bez rumu Shutterstock
Léčíte chřipku slivovicí či čajem s rumem? Podle starých babských rad jsou tyto nápoje tím nejlepším řešením počínající infekce a jsou považovány málem za všelék. Ale jak je to s domácí léčbou chřipky alkoholem ve skutečnosti?

Společností koluje babská rada, která radí použít alkohol jako medicínu proti nachlazení a chřipce. Je doopravdy možné chřipku "přepít"? Nebo je lepší se alkoholu při domácí léčbě vyhýbat? 

Záludné kapénkové onemocnění

Chřipka patří mezi virová onemocnění, jejíž viry se šíří tzv. kapénkami. Chřipka je tedy kapénkové onemocnění. Kapénky jsou mikroskopické částečky hlenu a slin obsahující velké množství virových částic. Tyto viry se vyskytují v sekretu dýchacích cest.

Kapénky se pak uvolňují při běžné řeči a samozřejmě kašlem a kýcháním. Vy do sebe kapénky dostanete kontaktem s nakaženým člověkem. Ve vašem těle se pak viry rozmnoží.

Alkohol přece dezinfikuje

Alkohol sám o sobě je pro chřipkový virus smrtící. Používá se v dezinfekčních přípravcích na čištění povrchů, které by mohly být plné virových částic. Stejně tak je alkohol obsažen v roztocích na očistu rukou používaných ve zdravotnictví. Teoreticky by tedy mělo být možné jednou dobře mířenou štamprlí slivovice vydezinfikovat krk a zbavit se počínající infekce.

Alkohol má sice dezinfekční a antiseptické účinky. Právě z téhle pravdy bylo odvozeno mylné přesvědčení, že chřipku je třeba pořádně zapít alkoholem. Skutečnost je poněkud složitější. Háček je v tom, že viry způsobující rýmu jsou proti dezinfekčním účinkům alkoholu poměrně slušně odolné. Alkohol navíc oslabuje imunitu, a to jak celého organismu, tak i tkání, s nimiž se dostane do kontaktu přímo.

Při virové infekci je přítomnost viru omezena na oblast krku jen na začátku onemocnění. Následně viry velmi rychle pronikají do celého organismu a tělo s nimi začíná bojovat na všech frontách, což je doprovázeno teplotou a bolestí svalů. Po vypití jednoho panáka při počínající chřipce by teoreticky viry v krku mohly zahynout, ovšem jen pokud se již  nerozšířily do celého těla. Alkohol v krvi je pak už tak zředěný, že na obíhající viry smrtelně nepůsobí, a naopak oslabuje obranyschopnost konzumenta. Virus chřipky ale do těla často vstupuje i přes oční spojivky, a tam by jej nezničilo ani dvacet panáků toho nejtvrdšího cloumáku.

Alkohol snižuje imunitu

Navíc není zpočátku většinou jisté, že je choroba způsobena virem chřipky. Co kdyby v krku řádily rhinoviry, to jest původci rýmy, na které alkohol nepůsobí? V takovém případě by mohl mít "léčebný panáček" přesně opačné účinky. Alkoholem oslabená obranyschopnost by virům naopak umožnila snáze se dělit a pronikat sliznicí.

Je možné chřipku takzvaně přepít?

Odpověď je snadná. Chřipku "přechlastat" nelze. Pokud si někdo myslí, že se mu to podařilo, měl by děkovat šťastné náhodě. I přes negativní účinek alkoholového vyhánění viru z těla měl štěstí, že obranyschopnost jeho organismu ještě příliš slabý virus přemohla. Zkoušet chřipku léčit konzumací alkoholu je totéž jako hrát ruskou ruletu. Můžete vyhrát, ale riziko případné prohry je příliš velké.

Alkohol odvodňuje organismus

Dalším důsledkem požívání alkoholu (hlavně tvrdého) je odvodnění organismu. Při boji s chřipkou či rýmou je přitom tekutin v těle spíše nedostatek. Ne nadarmo se při léčbě doporučuje pít hodně tekutin. Další úbytek vody může průběh nemoci naopak prodloužit. Je tedy vidět, že alkohol během infekce nepomáhá, spíše škodí.

Pití alkoholu během období chřipek se nedoporučuje. Týká se to i preventivní každodenní "štamprle po ránu". Účinek na sliznici nosohltanu, která je první bariérou v boji s virem, je u takového pití spíše oslabující. 

Co se děje s vaším tělem, pokud léky nahrazujete pálenkou?

Nemoc se prodere přes slabý imunitní systém. Následně chřipkové viry zaútočí na sliznici nosohltanu. Viry si libují v těle s nízkou obranyschopností. Důležité tedy je svoji imunitu neustále posilovat. A alkoholem ji opravdu neposílíme. Dále čtěte: Tři bylinky, které vám pomohou nastartovat metabolismus a zhubnout pár kilo.

Témata: alkohol, chřipka, nemoci
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47