Kompenzujete si jídlem různá trápení? Zatočte s přejídáním jednou provždy

 Zdraví 
31. března 2019 06:30 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Právě přejídání může za naši nadváhu Shutterstock
Velký problém našeho života uprostřed bohatství a blahobytu je přejídání. Jídlem si navíc kompenzujeme různá trápení. Je možné to nějak zastavit? Máme zajímavé odpovědi.

Mnoho lidí trápí stejný problém. Večer, když už nastane klid, snědí všechno možné, co doma najdou. Celý den se stravují střídmě a třeba i zdravě, ale večer přijde jejich chvíle. A jiní znají tento pocit ve chvíli, kdy se dostanou k nějakému zajímavému jídlu, které jim obzvlášť chutná. Právě toto je ale důvod naší nadváhy, našeho špatného zdraví a mnoha problémů, které nás dříve nebo později doženou.

Proč se přejídáme

Zcela na začátku by si měl každý říct důvod, proč jídlem řeší své problémy. Někdo je nešťastný ve svém vztahu. Někdo má trápení s dětmi, další třeba v práci. Obvyklým spouštěčem je i stres, přepracovanost, ale také vnitřní prázdnota, která vede k nudě. A co dělat, když nemám co na práci? Důvodů je ale mnohem víc. Chceme-li se zlozvyku přejídání zbavit, měli bychom přijít na důvody a začít je řešit. Souběžně ale můžeme čelit přejídání jako takovému.

Jezte pravidelně, hodně pijte

Snažte se do svého života zapracovat pravidelná jídla. Nemusíte být sice nervózní z toho, že nemáte oběd přesně ve dvanáct, ale snažte se dodržovat alespoň základní rozestupy. Důležitá je snídaně. Získáte tak energii a večer nebudete mít takový hlad. Zkuste zařadit i drobné svačiny. Slovo drobné je ale důležité. Nejde o to se při svačině nacpat. Omezujte sacharidové přílohy, ale současně zvyšujte podíl zeleniny. Hodně pijte. Někdy totiž jíme, protože máme ve skutečnosti žízeň. Tělo se snaží získat vodu z potravy. Zdravější, levnější a užitečnější je se napít. Obyčejná voda stačí, ale klidně si na chuť uvařte dobrý čaj. Střídejte černý, zelený a bylinkový. Skvělým nápadem může být domácí čajovna. Z čaje se netloustne, a ještě je zdravý.

Nemějte doma zásoby

Hodně pomůže, když doma nemáte kvantum jídla, které byste mohli sníst. Pokud můžete chodit a není pro vás problém se dostat do obchodu, není v současné době důvod hromadit potraviny doma. A co není doma, to se nedá večer sníst. Buďte tedy večer vybaveni jen tak, abyste měli dost na snídani a svačiny pro děti i sebe. Prázdná lednice pomůže vašemu zdraví i vaší kapse.

Buďte aktivní

Naplňte čas svého odpočinku tím, co vás těší a nejde přitom o jídlo. Jestli rádi chodíte do divadla, choďte. Jestli rádi čtete, věnujte se tomu. Máte-li v oblibě ruční práce, s chutí se do nich pusťte. Nedopusťte, abyste odpočívali planě, bez zájmu, bez efektu. Právě nenaplněný čas vede k chutím na jídlo. Kdo je aktivní, nepotřebuje se přejídat.

Druhá večeře?

Je přece jen možná druhá večeře? Tak se ptají ti, jejichž večerní hlad je příliš velký a doslova jim kručí v břiše. Ano, i druhá večeře je možná. Naplánujte si ale večeři lehkou a takovou, kterou sníte v klidu a alespoň dvě hodiny před usnutím. Dejte si třeba trochu bílého jogurtu s ovocem, či něco jiného, co vám nebude ležet v žaludku dlouho. Rozhodně žádné sladkosti. Skvělý může být i zeleninový salát. Inspiraci načerpejte třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008