Příznaky, které naznačují příchod infarktu

 Zdraví 
09. února 2020 11:02 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Infarkt se nemusí projevit pouze bolestí na hrudi  Depositphotos
Infarkt je životu nebezpečný. Pokud během něj nevyhledáte okamžitě lékaře, může se pro vás stát i smrtelným. Většina lidí si myslí, že se infarkt pozná pouze na základě silné bolesti na hrudi. Měli byste ale vědět, že každý infarkt může být trochu odlišný. Rozpoznáte ho i z jiných příznaků.

Infarkt myokardu vzniká uzavřením či zúžením tepen, které zásobují srdeční buňky. Mezi rizikové faktory vzniku infarktu patří špatná životospráva, vysoká srážlivost krve, vysoký krevní tlak, stres, cukrovka či genetické dispozice. Infarkt myokardu nejvíce postihuje jedince nad padesát let, nevyhýbá se však ani těm mladším.

Možná si to nepřipouštíte, ale jednou může infarkt potkat právě vás. Připravte se na něj tak, že zjistíte, jakými způsoby kromě bolesti na hrudi se projevuje, abyste mohli včas vyhledat lékařskou pomoc. Některé příznaky infarktu se mohou objevit už několik dní předem.

Zchvácenost a zadýchanost

Máte pocit, že jste v poslední době velmi unavení až schvácení? Pokud pravidelně nepraktikujete nějakou fyzickou aktivitu, rozhodně své potíže nepodceňujte. Mějte se na pozoru, protože tento stav by mohl naznačovat příchod infarktu. K tomu všemu se vám ještě v poslední době špatně dýchá?

Dělá vám problém se zhluboka nadechnout? Dušnost a schvácenost většinou naznačuje, že srdce nefunguje tak, jak by mělo. Jde o příznaky, které se mohou začít objevovat už několik týdnů před samotným infarktem.

Silné pocení

V nedávné době jste se začali silně potit, aniž byste vyvíjeli více fyzické aktivity? V tom případě si dejte pozor. Pumpování krve je pro srdce mnohem náročnější, když se objeví krevní sraženina. Lidské tělo přitom potřebuje vyrovnat teplotu, a proto se usilovně potí.

Silné pocení nemusí signalizovat pouze infarkt, ale třeba i menopauzu či další jevy. V tomto případě je důležité sledovat kromě pocení další příznaky, které by infarkt mohly signalizovat.

Bolest v různých částech těla

Bolest na prsou je pro infarkt myokardu běžná. Můžete však pociťovat bolesti i jinde na těle. Na hrudníku vás vůbec bolet nemusí. Příznakem infarktu může být bolest vystřelující do ramene, krku, zad, čelisti, břicha či mezi lopatky.

O infarkt většinou jde, když bolest trvá nepřetržitě minimálně deset minut a je velmi intenzivní. Dále čtěte: Jaké potraviny snižují riziko Alzheimerovy choroby a demence?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve