Vše, co je dobré vědět o očkování proti chřipce

 Zdraví 
01. února 2020 19:36 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Virus chřipky je smrtelně nebezpečný a má smysl se proti němu bránit Pixabay
Chřipka je právě v plném proudu. Každoročně na ni umírá mnoho pacientů. Přesto je proočkovanost v Česku velmi nízká. Máme se nechat očkovat nebo se očkování bát? Máme důležité odpovědi.

Chřipka patří mezi běžné, ale poměrně nebezpečné virové onemocnění. Každoročně na něj zemře několik stovek lidí jen v České republice. A dost možná, že je počet obětí ve skutečnosti vyšší, jen se v některých případech smrt nedá přímo do souvislosti s chřipkou, protože pacient trpí na více různých nemocí.

Kdy očkovat

Očkování je významnou možností, jak se proti onemocnění bránit. Nejlepší měsíce jsou říjen a listopad, ale i v době probíhající epidemie má očkování smysl, jen je třeba počítat s tím, že imunita nastupuje asi až 14 dnů po očkování. Protože s postupujícím časem imunita slábne, je vhodné každoročně očkování obnovovat. Také je dobré vědět, že každý rok se mění složení očkovací látky podle virů, které aktuálně hrozí.

Je očkování nebezpečné?

Očkování je bezpečné a reakce se omezují nejčastěji na různé podráždění v místě vpichu, občasnou únavu, zvýšenou teplotu a bolesti kloubů a svalů, které ale během několika dnů odezní. Je proto vhodné podstoupit očkování v době, kdy víte, že nemáte před sebou žádný náročnější program. U osob zaměstnaných jej doporučujeme den před pracovním volnem, aby byl prostor na relaxaci a odpočinek. Konzultovat očkování by měli pacienti s alergií na vaječný bílek a na neomycin.

Význam očkování

Očkování nemá smysl jen pro osobu, která se nechá naočkovat, ale také pro další lidi ve vašem okolí. Měli byste totiž myslet na to, že tím, že jste nenaočkovaní, můžete přenést nebezpečnou infekci mezi lidi, kteří také očkovaní nejsou, ale jsou ohroženější. Zdravý a silný jedinec obvykle chřipce odolá, ale je hloupé, pokud nakazíte třeba své rodiče či prarodiče, kteří mohou komplikacím na chřipku podlehnout. Dalším faktem je, že kdyby byla naočkována většina populace, nemusela by žádná epidemie vzniknout. Pravdou ale je, že by celé věci pomohlo bezplatné očkování proti chřipce.

Kdo má nárok na bezplatné očkování

Zdarma se očkují lidé nad 65 let a osoby v zařízeních pro seniory i v domovech se zvláštním režimem. Očkování je dostupné také pro určité specifické diagnózy. Pacienti, kteří se léčí se srdcem, cévami, plícemi a po určitých typech transplantací se mohou na podrobnosti dotázat svého lékaře. Očkován je pochopitelně i personál v různých typech zařízení, aby se nemoc nešířila, a také aby se měl o pacienty kdo starat. Více o očkování si přečtěte v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod