Jak co nejlépe bojovat s mykózou na nohou a rukou

 Zdraví 
04. února 2020 12:11 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naše ruce i nohy může postihnout plíseň Depositphotos
Mezi častá onemocnění, která mají nenápadný průběh, ale dokážou nás hodně potrápit, patří plísňové onemocnění nohou či rukou, tzv. mykóza. Máme podrobnější informace, abyste mohli s touto nemocí lépe bojovat.

Plísňové onemocnění kůže je způsobeno houbami a kvasinkami. Bohužel je tak rozšířené, že postihuje asi třetinu dospělých.

Jak se nemoc projevuje

Plísňové onemocnění se může nejčastěji vyskytovat na nohách, rukách, na hlavě či v ústech. V případě většího rozšíření infekce jsou možné projevy v podpaží, v tříslech, v intimní oblasti i jinde. Někdy prostě jen na ploše kůže. Projevem může být zarudnutí, suché místo, které praská a odlupuje se, svědivý puchýřek, ale také jen místo se změnou pigmentace. Někdy probíhá onemocnění nenápadně, člověk je přenašečem infekce, ale sám velké potíže nemá.

Příčiny

Důvodů proč se u daného člověka objeví plísňové onemocnění, je celá řada. Může jít hlavně o sníženou imunitu, špatnou výživu, nedostatečnou nebo naopak přehnanou hygienu, o náchylnost k tomuto typu onemocnění posílenou kontaktem s nemocným. O zvýšenou potivost a provozování sportovních aktivit. Příčin je celá řada.

Léčba

Při léčení se používají buď volně dostupná antimykotika, nebo léky na předpis. Důležité je používat léky tak, jak je uvedeno v návodu. Léčba by měla pokračovat i několik týdnů po vymizení infekce, aby se zabránilo jejímu navrácení. Vhodným doplňkem léčby je důraz na hygienická opatření. Používejte jen vlastní ručníky. Zabráníte tím šíření nemoci. Při mykóze nohou používejte vzdušnější obuv a ponožky perte na vyšší teplotu. Jako pomocnou léčbu můžete využít koupel s přídavkem jablečného octa. Na postižené nehty lze zase použít pastu z česneku a soli s malým přídavkem vody.

Důležité je nemoci čelit odstraněním jejích příčin. Podpora obranyschopnosti organismu je určitě na místě. Příjem kvalitní stravy s dostatkem vitaminů i vlákniny. Naopak radikální snížení příjmu cukrů vám určitě výrazně pomůže. V podpoře obranyschopnosti se můžete inspirovat i článkem zde.

Kdy vyhledat lékaře

Obecně platí, že onemocnění mykózou nelze podceňovat, naopak. Patří mezi úporná a těžko zvladatelná onemocnění, která vás umí potrápit. Čím dříve navštívíte lékaře, tím lépe. Rozhodně je nutné jít k lékaři, jestliže se nemoc při použití volně dostupných přípravků nezlepší, a naopak se objeví teplota či další obtíže.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít