Čaj z cesmíny paraguayské má léčivé i povzbuzující účinky

 Zdraví 
29. února 2020 07:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z listů cesmíny paraguayské se vyrábí čaj s léčivými a povzbuzujícími účinky Depositphotos
Cesmína je krásná, ale jedovatá rostlina. Jedinou výjimkou je cesmína paraguayská, která jedovatá není. Naopak se z jejích listů dělá čaj známý jako maté, který má léčivé i povzbuzující účinky.

Existuje několik druhů cesmín od obecné přes vroubkovanou až po ostrolistou. Všechny jsou ale jedovaté a jejich požití by člověka stálo zdraví nebo i život. Cesmína paraguayská je výjimkou. Z listů tohoto stále zeleného stromu se připravuje čaj yerba maté.

Listy cesmíny paraquayské obsahují až dvě procenta kofeinu, třísloviny, teofylin, silice, různé vitamíny jako například A, B a C a další látky. Odvar z listů a čaj posiluje nervový systém, odstraňuje únavu a užívá se pro posílení imunity.

Detoxikace organismu

Jeho antioxidační účinky také navíc zpomalují stárnutí. Čaj nebo nálev se také používá k detoxikaci organismu. Potlačuje pocit hladu. Je proto vhodným doplňkem při redukčních dietách a může člověku pomoci zhubnout. Podporuje trávení a také vylučování vody z těla.

Střídavé tuhé listy mají vejčitý tvar s vroubkovaným okrajem. Listy jsou dlouhé asi 15 centimetrů a široké asi 5 centimetrů. V paždí listů vyrůstají svazečky světle zelených květů.

Čaj z cesmíny je národním nápojem Argentinců. Strom se pěstuje v Argentině, Paraguayi a Brazílii. Většinou roste u řek, protože mu vyhovuje vlhké počasí a vydatné deště. Pěstovat se dá ale i v České republice. Ke klíčení potřebuje půdu bohatou na živiny, která je zároveň dobře propustná.

Teplota 20 stupňů Celsia

Klíčení nejlépe vyhovuje teplota okolo 20 stupňů Celsia. Pokud chcete klíčení urychlit, zakryjte květináče igelitem. Před samotným výsevem se doporučuje namočit semena do vody na 48 hodin. Klíčení trvá několik měsíců.

Stromy ve volné přírodě dorůstají výšky až 20 metrů. Pěstované stromy, které jsou určené ke sklizení listů, se seřezávají na výšku maximálně osm metrů. Každé tři až čtyři roky se z nich uřezávají koncové větve, z nich se potom otrhávají, suší a drtí listy pro přípravu čaje maté. O šípcích a vitamínech jsme psali zde.

Témata: rostlina, čaj, energie, dieta
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod