Jsou vejce zdravá?
Vejce a cholesterol
Nové studie spojení mezi konzumací vajec a vysokou hladinou cholesterolu nepotvrdily. Samozřejmě může existovat člověk, který má určitou metabolickou poruchu a jeho tělo bude reagovat na vaječný žloutek zvýšením hladiny cholesterolu, ale půjde o výjimku. Vedou se debaty o množství vajec, které je vhodné konzumovat. Z všelijakých výzkumů vyplývá, že zdravý člověk může zcela bezpečně jíst dvě vejce denně. Cholesterol je navíc pro naše zdraví nezbytný.
Trochu jiná situace panuje u nemocných cukrovkou, kde bychom měli být obezřetnější. Zde doporučují lékaři asi tři vejce za týden.
Vejce a živiny
Vejce a zejména vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem kvalitních živin. Je to logické, vždyť žloutek je zásobárnou energie pro vývoj kuřete. Neobsahuje jen jalovou energii, ale mnoho vitamínů a stopových prvků. Vejce tedy obsahuje zejména proteiny, tuk, vitamín A, D, B12, niacin, folát, selen zinek, jód a hořčík.
Vejce a zrak
Vajíčka obsahují látky, které zvyšují hustotu makulárního pigmentu, který chrání naše oči. Jíst vajíčka je proto přirozenou obranou proti slepotě, zejména ve vyšším věku. Studie prokázaly zvýšení makulárního pigmentu už při konzumaci šesti vajec týdně po dobu dvanácti týdnů.
Vejce a hubnutí
Vajíčka jsou velkým pomocníkem při hubnutí. Zvyšují pocit zasycení, který vydrží delší dobu než v případě jiných potravin. Váhové úbytky jsou proto významnější aniž člověk hladoví.
Vejce a imunita
Už v padesátých letech minulého století se prováděla studie, která řešila výskyt revmatické horečky u chovanců sirotčince, kteří nedostávali potravu s obsahem vajec. Zjistilo se, že poté, co jim začala být vajíčka podávána, problém vymizel. Následně se prokázala ve vejcích přítomnost látky PEA, která je odpovědná za správné fungování imunity a má vliv i na další procesy v těle.
Vhodný způsob úpravy vajec
Přirozená jsou vajíčka natvrdo, nahniličko či vejce, která jsou součástí vaření. Pozor na vajíčka smažená. Zde se často používají zdraví málo prospěšné oleje, které mají tendenci zvětšovat zánětlivé procesy v těle. Jde zejména o olej řepkový a slunečnicový. Pokud potřebujete upravit vajíčko na pánvi, použijte trochu sádla, másla, kokosového či olivového oleje. Případně použijte pánev s nepřilnavým povrchem a olej úplně vynechte.