Jak zvládnout současná nařízení vlády a ubránit se nákaze

 Zdraví 
08. listopadu 2020 10:09 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Velmi složité situace nastanou ve chvíli, kdy onemocní člen rodiny Depositphotos
Je jen otázkou času, kdy dojde k velmi přísným opatřením, která zasáhnou i možnost vycházení z domu. Máme některá doporučení, která pomohou vše ve zdraví zvládnout.

Smyslem všech opatření, která jsou přijímána, je omezit počet kontaktů mezi lidmi. Následující doporučení kombinují tuto snahu s dalšími prvky.

Na nákup jen jednou týdně

Pokud máte možnost zůstat doma, určitě ji využijte. Nevyhledávejte zbytečně společnost dalších lidí. Zejména omezte nakupování na nezbytné pořízení potravin a dalších potřeb pro domácnost. Zkušenost ukazuje, že obchody budou mít zboží dostatek. Nakupte si ale na celý týden, abyste nemuseli do obchodu denně. I když totiž budete dodržovat rozestupy, určité riziko nákazy zde bude. I pečivo se dá nakoupit trvanlivé. Ještě lepší je, pokud si upečete vlastní. Možná zjistíte, oč jsou domácí rohlíky nebo domácí chléb lepší než ty kupované.

S rouškou na návštěvu

Jestliže musíte navštívit své blízké a dovézt jim nákup či pomoci se zvládáním denních činností, určitě používejte roušku i v rodině. Navštěvujete takto přece osoby starší nebo nemocné a ohrozit je nechcete. Můžete dokonce použít i respirátor. Jeho celková životnost je osm hodin, takže vám možná stačí na více návštěv. Ochrana tak bude ještě účinnější. Podobně můžete žádat po lidech, kteří přijdou do vaší blízkosti, aby ochranné prostředky použili.

Co s nemocným členem rodiny?

Velmi složité situace nastanou ve chvíli, kdy onemocní člen rodiny. Jde-li o člověka mladého a jeho stav není vážný, je samozřejmě možné jej izolovat a starat se o něho „bezkontaktně“. Roušky i další prostředky jako dezinfekce a pravidelná hygiena všech prostor – to vše by mělo být samozřejmostí. Složitější situace nastává při péči o starší pacienty, kteří mají vážnější průběh nemoci, ale nevyžadují přímo hospitalizaci, protože není narušena funkce jejich dýchání. Optimální je, aby o takového člověka pečoval někdo z rodiny, zatímco ostatní se izolují, aby nemoc dál nešířili. Tito členové rodiny by se také měli starat o zásobování svých blízkých v karanténě. Jakkoli je možné, aby za určitých podmínek chodili lidé v karanténě na nákup, tento postup nedoporučujeme.

Udělejte si zajímavý program

Jestliže nastane situace, kdy budete muset zůstat doma, naplánujte si zajímavý program. Strukturujte den tak, abyste zahrnuli práci či školu a pobyt u počítače prostřídávejte s četbou, s poslechem hudby, mluveného slova či sledováním filmů. Protože tyto aktivity jsou sedavé, určitě doplňte domácí cvičení či venkovní procházku za předpokladu, že půjde o povolenou aktivitu. Výhodou je, máte-li zahradu. Ta potřebuje množství činností od hrabání listí až po rytí. Můžete také sbírat jablka či sázet nové stromky. S ostatními udržujte online kontakty. Používejte programy pro hlasovou i obrazovou komunikaci.

Posilujte imunitu

Jediné, co vám v tuto chvíli může pomoci před nákazou, je vedle výše uvedených opatření také zvýšení vaší vlastní imunity. Na tom lze pracovat jedině průběžně, ale nikdy není pozdě začít. Doporučujeme proto průběžné zvýšené dávky vitaminu C a použití nejrůznějších osvědčených bylinek. Určitě se hodí echinacea, ale třeba také kozinec blanitý, o kterém jsme psali před časem. Když se ale podíváte třeba jen na našem webu, najdete mnoho návodů, které pomáhají imunitu zvyšovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008