Fenykl není jen proti nadýmání, výborně se hodí i při kašli a dalších potížích
Fenykl se pěstuje už od starověku. Má rád teplé a suché podnebí, takže jej v jižních zemích najdeme růst i divoce. Má široké spektrum léčebných vlastností, které by byla škoda nevyužít.
Nadýmání a trávení
Začít musíme jeho nejznámějším účinkem. Fenykl skutečně výrazně omezuje nadýmání a zlepšuje trávení. Je tomu tak proto, že povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, takže je následně potrava lépe zpracována a nevznikají nežádoucí reakce ve střevech. Fenykl neuvolňuje jen křeče střevní, stejně dobře působí i na žaludek, takže jej můžete využít i v případě podrážděného žaludku. Zlepšené trávení se projeví i při řešení takových potíží, jako je průjem či zácpa.
Další použití
Škála dalších možností využití fenyklu je poměrně široká. Ženy ocení schopnost fenyklu zvýšit produkci mateřského mléka. Maminky mohou bez obav pít fenyklový čaj, čímž zvýší laktaci, a ještě miminku uleví od bolestí bříška. Fenykl se ovšem hodí i při kašli. Zvlášť při kašli dráždivém, který tlumí a současně zlepšuje vykašlávání hlenů. Užitečný je i při onemocnění ledvin, případně sleziny. Také při onemocnění močového měchýře si můžete fenykl dopřát. Konkrétně pomáhá při močových kamenech. Fenykl můžete používat i zevně. Hodí se na mastnou pleť, ale také k výplachům unavených očí. Nálev lze použít i k výplachům ústní dutiny.
Jak jej použít
Většinou se používají rozdrcená semínka. Denní dávka může být až deset gramů, které si rozdělíme na tři části. Fenykl je relativně bezpečný. Narozdíl od jiných zdravých bylinek. Příkladem může být i zázvor, jak se dozvíte v článku zde. Semínka rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou. Na jednu lžičku počítejme asi čtvrt litru vody. Necháme louhovat deset minut, následně scedíme. Obzvlášť pro použití při výplachu očí je třeba mít fenykl důkladně přefiltrovaný. Na močové kameny se hodí spíš kořen fenyklu.
Do salátů a pro kuchyňské použití lze povařit i vršek rostliny. V těhotenství také můžete pít zhruba dva šálky fenyklového čaje denně, ale určitě nepřekračujte dávkování. Samozřejmostí je použití ve formě koření. Ochutí omáčky, polévky či saláty. Kořen se dá uvařit a sníst. Používejte kvalitní vypěstovaný fenykl. Divoké formy můžete snadno zaměnit za jedovaté příbuzné.