Zpevněte své tělo doma pomocí kalisteniky. Posilovací cvičení si rychle oblíbíte

 Zdraví 
05. listopadu 2020 13:01 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Při kalistenice se nesmíte šetřit  Depositphotos
Sportoviště jsou aktuálně kvůli pandemii zavřená. A vypadá to, že ještě nějakou dobu budou. Lidské tělo však potřebuje pohyb. Díky němu budete mít posílenou imunitu a dobrou náladu. Když došlo k zákazu volnočasových aktivit, život v rovnováze vám pomůže udržet kalistenika. Jde o posilovací cvičení, které si brzy zamilujete.

Ke cvičení kalisteniky nebudete potřebovat žádné pomůcky, vystačíte si s vahou vlastního těla. Udržíte si dobrou tělesnou kondici, spálíte tuky a celkově se budete cítit lépe. Během cvičení budete muset překonávat vlastní limity. Počítejte s tím, že se zpotíte, což vám ale prospěje. Nemusíte se bát, že vám cvičení nepůjde, vhodné je i pro začátečníky. Budete cvičit podle vlastní úrovně fyzické kondice a postupně budete posunovat své limity. Stačí cvičit zhruba dvacet minut denně.

Kalistenika není nové cvičení

Možná výraz kalistenika slyšíte poprvé. Pravdou však je, že si ji oblíbili lidé už ve starověkém Řecku. Cvičení napodobuje každodenní pohyb, který nám v pandemii chybí, ale tělo ho nutně potřebuje. Skákání, tlačení nebo tahání jsou základní typy pohybů, které se při kalistenice praktikují.

Nepleťte si kalisteniku s kalanetikou

Někteří lidé si myslí, že výrazy kalistenika a kalanetika jsou totéž, ale není tomu tak. Slova jsou si totiž podobná. Kalanetika se skládá především z protahovacích cviků, které se provádějí ve statických polohách. Kalistenika se zaměřuje na dynamický pohyb, který se přibližuje silovému tréninku.

Výhody kalisteniky

Pokud chcete zhubnout, nebo alespoň nepřibírat, kalistenika je pro vás vhodné cvičení. Zapojíte totiž hrudník, paže záda, nohy i břicho. Čím více svalů bude pracovat, tím více kalorií spálíte. Díky kalistenice vás mohou i přestat bolet záda.

Bude se vám lépe spát a zlepšíte funkci svého kardiovaskulárního systému. Navíc na provádění cvičení budete potřebovat pouze malý prostor a žádné činky či další pomůcky. Cvičit můžete doma i venku. Někteří chodí kalisteniku provádět na workout hřiště.

Jak se kalistenika cvičí?

Každý cvik zopakujete několikrát. Počet opakování bude záležet na vaší fyzické kondici, takže si cvičení budete řídit sami. Vyberte si několik posilovacích cviků, které budete každý den opakovat a nejlépe ve stejný čas. Tělo si na pravidelnost rychle zvykne a váš výkon se bude postupně zlepšovat.

Do kalisteniky patří dřepy, prkna, kliky, přítahy nebo jumping jacks. Pokud máte doma švihadlo, můžete ho do svého cvičebního plánu zahrnout také. Dále čtěte: Nakopněte svoji obranyschopnost zavčas. S dobrou imunitou přečkáte podzim ve zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008