Co se stane s vaším tělem, když přejdete na ovocnou dietu

 Zdraví 
07. listopadu 2020 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovocná dieta je pro tělo nebezpečná Pixabay
Jde vlastně o frutariánství, pro některé vyznavače je to tedy spíše životní styl, než jen pouhá dieta. Je to ale zdravý způsob stravování? A co se stane s vaším tělem, když budete jíst pouze ovoce, třeba jen jeden týden?

Ovocná strava je vlastně podmnožinou surového veganství, kdy jíte pouze ovoce v přirozeném stavu. To zahrnuje veškeré sladké ovoce a rovněž výsadbové plody, o kterých mnoho lidí neví, že ovocem jsou, jde tedy například o rajčata, okurky a olivy, stejně jako o ořechy a semena. Žádná zrna, žádné vařené jídlo, určitě žádné zpracované jídlo. Nejpřísnější z fruitariánů nejí ani zeleninu nebo škroby, prostě jen ovoce. Ale co to udělá s vaším tělem?

Jak probíhá taková ovocná dieta?

Tato dieta nemá nic společného s kontrolou velikosti porcí. Doporučuje se jíst tolik ovoce, ořechů a semen, kolik si jen přejete. Kalorická hodnota těchto potravin je totiž tak nízká, že můžete jíst a jíst, aniž byste tělu fakticky dodávali nějakou energii. Můžete snít tolik ovoce a ořechů, kolik jen chcete, nemáte pocit hladu.

Hlad tedy při ovocné dietě nemáte, ale rozhodně se zvýší četnost vašeho pobytu na toaletě. Důvod je jasný. Jen si to představte. Ke snídani máte třeba banány, ke svačině sušené broskve, k obědu ovocný salát, k odpolední svačině sušené fíky a k večeři smícháte avokádo s rajčaty a okurkami.

Ovoce je totiž plné vlákniny a vody, což jsou dvě látky, které doslova profrčí vaší trávicí soustavou. To nemusí být zrovna příjemné, na druhé straně ale velmi rychle budou vaše střeva čistá a bříško ploché.

Funguje to?

Certifikovaná odbornice na výživu Dana James říká, že i když je ovocná dieta lepší než průmyslově zpracované potraviny, má daleko do ideálu. Z dlouhodobého hlediska jsou nevýhody této diety dokonce významné.

"Cukr z nadměrného množství ovoce destabilizuje hladinu cukru v krvi, což může vést k letargii, nadměrné chuti k jídlu, nedostatečnému soustředění, narušenému mikrobiomu a dalším věcem," říká Dana. Navíc je nemožné získat pro tělo úplnou výživu pouze z ovoce. "Budete muset užívat doplňky stravy jako B komplex, omega-3, železo, zinek či vitamin D," říká Dana.

Dále je tu také nedostatek aminokyselin, mastných kyselin, vitaminů a minerálů, zvýšený metabolismus fruktózy, tvorba zubních kazů. Navíc veškerá fruktóza z ovoce se efektivně ukládá jako tuk a glukóza, což může negativně ovlivnit regulaci cukru v krvi. Proto odborníci na výživu dokonce doporučují jíst pouze asi půl hrníčku ovoce denně, ne více.

Jaký je tedy závěr? Po ovocné dietě můžete poměrně rychle zhubnout, protože tělu nebudete fakticky dodávat žádné kalorie, navíc ovoce se ve vašem těle ani příliš nezdrží. Nebude ale trvat dlouho a dostaví se zdravotní komplikace. Je proto lepší soustředit se na pravidelnou konzumaci čerstvých a zdravých potravin, než "huntovat" tělo takovými drastickými dietami, jako je ta ovocná. Dále čtěte: Číst složení proteinových tyčinek se rozhodně vyplatí. Naučte se rozeznat zdravé od nezdravých.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?