Ischemická choroba nemusí znamenat jen nemoc srdce. Odhalte ji již v první fázi

 Zdraví 
30. ledna 2021 12:38 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Ischemická choroba ohrožuje i naše nohy Pixabay
Když se vysloví slovní spojení ischemická choroba, patrně každý doplní slovo srdeční. Existuje ale i ischemická choroba dolních končetin. Máme další důležité informace.

Jde vlastně o poruchu prokrvení, ale nikoli v oblasti srdce, ale v oblasti dolních končetin. Jde o velmi časté onemocnění. Zhruba 13 procent lidí mezi 55 až 75 lety má s touto nemocí zkušenosti. A to není málo.

Projevy

Sama nemoc má čtyři fáze. V první fázi se zdánlivě nic hrozného neděje. Jen je přítomna zvýšená citlivost na chlad. Nemocný si stěžuje na pocit studených nohou. V druhé fázi nemoci se objevuje bolest. Nikoli ovšem bolest trvalá, nýbrž bolest při chůzi či námaze. Stačí ovšem chvíle klidu, chybějící kyslík se doplní a bolest zmizí. Ve třetí fázi se bohužel bolest neztrácí, je trvale přítomná a obtěžuje pacienta. Jakmile se nemoc dostane do čtvrté fáze, kdy jsou přítomné křeče a svalové záškuby, hrozí také odumření tkání, které začíná v oblasti prstů, ale ve výsledku může znamenat ztrátu celé končetiny. Nemoc tedy není toho typu, že by nad ní bylo možné mávnout rukou. Naopak je vhodné se proti ní postavit čelem a snažit se své zdraví ochránit.

Příčiny

Příčiny onemocnění jsou různé a často spolu souvisejí. Cévy dolních končetin postihuje totéž, co všechny cévy v těle, tedy zejména kouření, obezita a s ní spojený zvýšený cholesterol. Své přidá i zvýšený krevní tlak a samozřejmě diabetes. V případě diabetu druhého typu pak je stejně přímá souvislost mezi stravou, obezitou a diabetem. Vedle toho ale může být ve hře i stres a pak faktor, který neovlivníme docela, totiž věk. Příčinou může být i ucpávka cévy při trombóze. Pak se bolest může objevit nečekaně a intenzivně.

Léčba

Pokud se objeví bolest či nepřecházející křeč nečekaně, určitě zamiřte okamžitě do nemocnice. Lékař musí zjistit, kde nastal problém a podáním určitých léků, které tromb rozpustí, může dojít k vyřešení obtíží a záchraně končetiny. Pokud ale jde o proces postupný, kdy se cévy ucpávají průběžně, jde o to, jak brzy dojde k odhalení nemoci a k zahájení léčby. Samotná farmakologická léčba ale nestačí. Musí být doplněna velkou snahou ze strany pacienta. Ten by měl změnit životní styl. Přestat kouřit, snížit hmotnost a dbát na správné hodnoty glykemie. Mnoho nemocných se snaží jen o to, aby měli v den vyšetření nízký cukr a neuvědomují si, že své zdraví poškozují průběžně všemi zkonzumovanými větrníky, sušenkami a jinými pamlsky. Více o tom v článku zde.

Nemocný se také neobejde bez pohybu. Konkrétně je zapotřebí cílená rehabilitace. Nemusí být vůbec od věci pobyt v lázních či pravidelné návštěvy rehabilitačního oddělení. Ale i obyčejné procházky i změny polohy v případě nemocných se sníženou pohyblivostí.

Vedle konzervativní léčby a změny režimu je zde také možnost chirurgického zákroku. I na noze se tedy provádí angioplastika, bypass či se používá stent k zprůchodnění ucpaného místa. Bohužel i navzdory vysoké úrovni péče ročně přijde asi tři tisíce pacientů o končetinu. U diabetiků je riziko 10-20krát vyšší.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008