Psyllium se stává stále oblíbenějším pomocníkem v hubnutí. Mnoho lidí jej ale neumí používat správně

 Zdraví 
22. února 2021 08:15 / Bronislava Silná
  7
📷
4 fotografie v galerii
S psylliem se snadno pracuje a výsledky překvapí Pixabay
Psyllium se stává běžným doplňkem, který poslouží při vaření i při péči o zdraví. Ne vždy ale lidé použijí psyllium správně. Máme další informace.

Psyllium jsou obalové vrstvy semen jitrocele indického. Podle dodavatele může mít tento produkt různou strukturu. Používá se z mnoha zdravotních důvodů. Zejména vytváří dobrý zdroj vlákniny, pomáhá při hubnutí a snižuje hladinu krevního cukru.

Složení

Psyllium, které si koupíte v lékárně, ve zdravé výživě či přes internet, obsahuje celkem na 100 gramů produktu 78 gramů vlákniny. Z toho je zhruba 47 gramů vlákniny rozpustné a 31 gramů nerozpustné. Asi 3,5 gramu pak tvoří minerální látky. Je bez tuku. Psyllium je schopné navázat extrémní množství vody. Nasaje asi čtyřicetkrát víc vody, než je jeho vlastní objem. Výsledkem ředění je gelovitá kaše. Ne vždy je ale pro konzumaci vhodné použít doporučovaný postup. Důvodem může být především pro někoho nepříjemná chuť a konzistence. Při zcela nevhodném podání byste si mohli dokonce zdravotně ublížit.

K čemu se hodí

Psyllium užíváme především ze zdravotních důvodů. Vede nás k tomu snaha zhubnout, případně nahradit ve vaření a pečení mouku, což může být důležité i pro celiaky. Psyllium navozuje pocit sytosti a tím omezuje potřebu dalšího jídla. Snižuje se tak příjem kalorií a vy hubnete. Psyllium by měli používat všichni diabetici. Těm se může hodit i doporučení pro tento nápoj, který lze samozřejmě psylliem obohatit. Detaily si najdete zde. Vedle toho je důležité pro správnou peristaltiku střev a pomáhá bojovat proti zácpě i průjmu. Vzhledem ke značnému obsahu vlákniny výborně pročistí střevo, které se tak zbaví nejrůznějších toxinů a zbytků nestrávené potravy. Vzhledem ke konzistenci je psyllium vhodnější než jiné druhy vlákniny. Gelovitá konzistence nedráždí tolik střevní stěnu. 

Použití

Běžný doporučovaný způsob je kombinace dvou čajových lžiček psyllia a vody nebo kysaného mléčného nápoje. Předpokládaným objemem je 300 mililitrů. Je nutné psyllium nechat deset minut působit a potom zkonzumovat. Problémem je, že konzistence je silně gelovitá a pro každého není přijatelná. Určitě je vhodné výrazné ochucení. Ačkoliv se v návodech a doporučeních píše o možnosti zahušťovat psylliem omáčky, tento postup nedoporučujeme. Pokud to chcete vyzkoušet, udělejte pokus zvlášť a zabraňte znehodnocení celé dávky.

Naopak je řada pokrmů, kde psyllium působí vysloveně dobře. Skvělý je psylliový chléb, který připravíte jednoduše z nastrouhaného sýra 200 gramů, čtyř vajec a čtyř polévkových lžic psyllia. Osolíte, okmínujete a po vypracování a deseti minutách odpočinutí dáte péct asi na 45 minut. Také se dají pomocí psyllia vyrobit skvělé zákusky, kdy použijete nastrouhaná jablka, banány, mrkev a psyllium v kombinaci s různým sušeným ovocem a pravým kakaem. Po upečení máte vynikající zdravý dort. Nikdy se nesnažte jíst psyllium přímo. Vláknina by okamžitě nasákla tekutinu v krku, zvětšila by svůj objem a mohli byste se třeba i udusit. Vždy tedy jezte produkty, kde je psyllium již tekutinou nasycené.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47