Nepodceňujte kašel, může signalizovat i vážnou chorobu. Kdy zpozornět?

 Zdraví 
28. března 2021 08:42 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kašel může být příznakem mnoha chorob Pixabay
Během přechodu mezi zimním a jarním obdobím můžeme typicky sledovat vyšší výskyt viróz. Je to jednak způsobeno tím, že je ve vzduchu vysoký počet virových i bakteriálních patogenů, a dále kvůli častým přechodům z teplého do studeného prostředí. Tyto faktory spolu s oslabenou imunitou vedou téměř jistě k onemocnění. Jedním z nejčastějších onemocnění během tohoto období je právě kašel. Někdy neškodná viróza, která za pár dnů odezní, může ale pořádně potrápit a signalizovat i velmi vážné choroby.

Nachlazení nebo jiná infekční onemocnění horních cest dýchacích a plic jsou zcela vždy doprovázena kašlem. Proto se udává, že je kašel jedním z nejčastějších příznaků onemocnění dýchacích cest. Je však nutné rozeznat, že v případě viróz, tedy běžného nachlazení, se jedná o lehkou formu kašle, která by měla po pár dnech odeznít. V případě chřipky je to suchý a dráždivý kašel, kdy pacient vyhledává lékaře. Kromě těchto infekčních chorob může být kašel příčinou bronchiálního astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci nebo onkologického onemocnění plic či dýchacích cest.

Na co si dát pozor a co dělat, pokud vás trápí kašel

Kromě volně prodejných i předepsaných léků na kašel je nutné dodržovat určitá opatření. Ta spočívají v eliminaci faktorů, které by mohly vyvolávat kašel.

  • Dbejte na to, abyste se nepohybovali nebo nežili v prašném prostředí.
  • Kašel může také spouštět suchý vzduch, proto si můžete pořídit zvlhčovat vzduchu.
  • Dále je důležité dodržovat dostatečný pitní režim, zejména pokud užíváte léky předepsané od doktora. Dbejte však na to, že káva, zelený čas ani slazené limonády se do pitného režimu nepočítají.

  • Omezte alkohol na minimum. Pokud máte předepsané antitusika kodeinového typu, alkohol nekonzumujte vůbec.
  • Často větrejte v místnostech, kde se zdržujete déle.
  • Začněte s plicní rehabilitací, což jsou různá dechová cvičení, která vám pomůžou i ve vykašlávání hlenů nebo stavech dušnosti.

Co může způsobit dlouhodobý a neléčený kašel

Pokud vás delší dobu trápí kašel, je na místě vyhledat lékaře. I běžný lehký kašel během virózy se může rozvinout do závažnějšího onemocnění a může způsobit celou řadu vážných komplikací. Často jsou to různá poškození a trhliny v oblastech dýchacích cest, plic i jícnu, což může být jedním z příznaků toho, že vykašlávate krev. Dále se u pacientů, kteří trpěli dlouhou dobu silným kašlem a neléčili jej, vyskytují drobné modřinky ve tvaru tečky v oblasti trupu. Kašel může dokonce být příčinou inkontinence. V krajních případech může dojít až ke kašlové synkopě (kolapsový stav) a ztrátě vědomí. Dále čtěte: Nevěřte na zázračné hubnoucí pilulky. Raději sáhněte po těchto potravinách, které opravdu pomáhají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47