Nevěřte na zázračné hubnoucí pilulky. Raději sáhněte po těchto potravinách, které opravdu pomáhají

 Zdraví 
12. března 2021 08:19 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správnou volbou potravin půjdou kila dolů Depositphotos
Že se jídlem hubne, není žádný výmysl ani marketingový tah. Přísné diety nebo hladovění jsou nejspíš to nejhorší, co můžete svému tělu udělat. Sice rychle zhubnete, ale zhorší se vám pleť, zpomalí se metabolismus, budete unavení, nesoustředění a jakmile se vrátíte k původní stravě, naberete všechna kila zpět, a ve většině případů ještě přiberete. Oproti tomu výběrem správných potravin a jejich pravidelnou konzumací můžete snadno shodit přebytečná kila. Jaké potraviny jsou tedy nejlepší?

Potraviny ideální na snídani

Vejce – obsahují kvalitní bílkoviny, díky kterým vás zasytí na dopoledne. Navíc jsou bohaté na lecitin snižující hladinu cholesterolu. Jejich konzumací dále vyrovnáváte hladinu inzulinu, a tedy nebudete mít takovou chuť na sladké. Samozřejmě je důležitá jejich úprava. Pokud byste si každé ráno připravovali vajíčka na pořádné porci slaniny nebo másla, hubnoucí efekt bude minimální.

Ovesné vločky – bohaté na vlákninu, která navozuje pocit nasycení a zažene hlad. Navíc pomáhají udržovat nízkou hladinu inzulínu a mají blahodárný vliv na trávení. Mimo to jsou plné vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Snídaně v podobně kaše z ovesných vloček bez přidaného cukru je naprosto ideálním pokrmem.

Cottage a celozrnné pečivo – pro snídaně volte celozrnné pečivo se sýrem, přičemž cottage je ideální volbou. Je to z toho důvodu, že tento typ sýru je plný prospěšných bakterií pocházejících z mléčného kvašení, které mají blahodárný vliv na naše trávení. Navíc je vyroben z nízkotučného mléka, je tedy vhodný v redukčním režimu, a díky obsahu bílkovin vás s celozrnným pečivem zasytí na celé dopoledne.


Jaké volit potraviny k obědu

Avokádo – i když je avokádo z 83 % tvořeno tukem, je jednou z nejlepších potravin při hubnutí. Je to z toho důvodu, že obsahuje zdraví prospěšné mono-nasycené tuky a další esenciální mastné kyseliny, díky kterým se budete cítit nasycení, ale zároveň se tyto tuky neukládají do tělesného tuku. Oproti tomu avokádo zvyšuje a podporuje tempo spalování tuků. A proč je tomu tak? Tato potravina obsahuje látku podporující produkci hormonu štítné žlázy, což zrychluje metabolismus.

Luštěniny – například fazole jsou naprostým zázrakem při hubnutí. Luštěniny se totiž vyznačují tím, že mají nejvyšší index sytosti. To znamená, že po konzumaci luštěnin se budete cítit nejdelší dobu nasycení, a navíc budete mít mnohem menší chuť mlsat. To ale není jediná výhoda luštěnin. Jsou nízkokalorické, plné vlákniny, bílkovin a jsou prospěšné vařené, konzervované i jinak upravené.

Krůtí maso – maso je velmi důležité z hlediska zachování svalů během redukčních diet. Krůtí maso je zde ideální volbou. Obsahuje leucin, což je aminokyselina udržující svalovou hmotu. Tento fakt je velmi důležitý, svaly pomáhají spalovat tělu kalorie, i když se zrovna nehýbeme.

Co si dát k večeři

Losos – zařaďte mezi jídla k večeři lososa, který je lehce stravitelný, plný důležitých bílkovin a bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Navíc obsahuje vitamin D, kterého máme často nedostatek, zároveň je kvalitním zdrojem vitaminů ze skupiny B jako například B6, B12 a B3. Losos díky svým mastným kyselinám bojuje proti stárnutí, chrání proti nemocem a napomáhá spalování.

Brokolice – dopřejte si jako přílohu brokolici. Má vysoký obsah vápníku a vitaminu C, který napomáhá v jeho vstřebávání. Tato nízkokalorická zelenina je navíc bohatá na fotochemikálie, což jsou látky podporující imunitu a bojující proti rakovinnému bujení.

Něco ke svačinám a na mlsání

Bobule a drobné ovoce – mlsejte maliny, ostružiny, jahody, borůvky a rybíz. Dostanete do sebe vitaminy, minerály, vlákninu, navíc jsou plné karotenoidů, což jsou látky bojující proti rakovině.

Ořechy – jsou plné bílkovin, vlákniny a kvalitních tuků, čímž udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Navozují tak pocit sytosti. Dejte si hrst přírodních ořechů na svačinku nebo je přidejte do salátu. Nekonzumujte je však pražené nebo solené.

Hořká čokoláda – pokud máte velkou chuť na něco sladkého a potřebujte hned něco smlsnout, mějte po ruce vždy kousek hořké čokolády s alespoň 70% obsahem kakaa. Nesmíte ji však sníst celou. Malé množství hořké čokolády přispívá k normální hladině inzulinu a přeměně cukrů na tuky. Dále čtěte: Zázračné ghí, elixír mládí a krásy. Vyrobte si doma za pár minut své vlastní

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve