Pěstujte si rostlinu zdraví doma. Šťavnaté listy najdou využití při léčbě i v kuchyni

 Zdraví 
15. března 2021 13:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šťavnaté listy najdou využití při léčbě i v kuchyni Pixabay
Mnoho rostlin je známo svými léčivými účinky. Jednou z nich je i aloe vera. Nebojte se pro své zdraví využít i tu doma pěstovanou. Máme další informace.

Aloe vera nebo-li aloe pravá je léčivá rostlina, která k nám připutovala z oblasti Arabského poloostrova. Protože je ale nenáročná, rozšířila se pro své léčivé schopnosti po celém světě. Nesnáší jen mrazy, i když se uvádí, že snese teploty až do minus 4 stupňů Celsia.

Obsah léčivých látek

Aloe vera obsahuje samozřejmě základní škálu vitaminů. Nepřekvapí vitamin C, E a vitaminy řady B. Důležitý je obsah zinku, hořčíku a vápníku. Důležité je zastoupení sedmi dismutáz superoxidů, mukopolysacharidy a další účinné látky. V rostlině jsou různé enzymy, aminokyseliny a steroly. Rozsah látek je dobře vybalancovaný a z hlediska účinnosti má aloe hodně co nabídnout.

Využití k léčbě

Hlavním přínosem aloe vera je schopnost působit jako silný antioxidant. Zde se uplatní jak vitaminy, tak i zinek a superoxidy. Oxidační stres, který můžeme zjednodušeně přirovnat k jakémusi rezavění organismu zevnitř, tak může být díky aloe vera významně zpomalen či prakticky zastaven. To samozřejmě souvisí s vlivem na stav cév, na prevenci infarktů, mrtvic, rakoviny a dalších nemocí. Vedle působení na volné radikály je důležité, že obsah látek také aktivuje přirozenou obranyschopnost našeho organismu. Zvyšuje se tak imunitní odpověď a tělo lépe vzdoruje nákazám. Aloe se velmi často využívá také k léčbě různých vnějších poranění, škrábanců, jizev a podobných poškození. Má svůj obrovský význam v péči o pokožku. Zlepšuje akné a jiné neblahé kožní projevy. Ohledně akné si ovšem přečtěte i článek zde. V kombinaci s olivovým olejem je aloe skvělá proti suchým a lámavým vlasům. Pro své protizánětlivé účinky se hodí i na řešení střevních obtíží, zejména těch chronických.

Jak použít

Můžete si pochopitelně koupit výrobky, v nichž se objevuje buď dužina aloe či její sušená šťáva. Tekutinou z uříznutého listu si můžete ošetřovat vnější zranění, a to včetně popálenin. Nejsme ale odkázáni jen na kupování drahých produktů. Můžete klidně využít i rostlinu doma. Dužinu lze i konzumovat. Jen je třeba dát pozor na to, abyste ji zbavili vnější vrstvy, tedy slupky. V ní je obsažen latex, který působí projímavě. Vnitřní část je ale lahodná, dá se použít do různých smoothie či ovocných salátů a prospěje našemu trávení a zdraví celkově.

Jak pěstovat

Pokud vás účinky aloe zaujaly a chtěli byste si ji začít pěstovat doma, je nejjednodušší si pořídit sazeničku. Dopřejte jí půdu, která bude obsahovat písek i rašelinu. Spodní část květináče vyložte kamínky. V teplém období je potřebná silnější zálivka. Potřebu vody uvidíte zřetelně na listech. Hlavně je nutné světlo, ideální je jižní strana. Někdy ale i mnoho světla škodí. Aloe pak začne hnědnout, a to je signál pro její odsunutí z dosahu paprsků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008