Jak se lidský organismus vyrovnává s náhlou změnou počasí

 Zdraví 
13. března 2021 16:39 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výkyvy teplot představují pro lidské tělo zátěž Depositphotos
V České republice máme čtyři roční období, takže každou chvíli pociťujeme teplotní změny. Teplotní výkyvy bývají občas náhlé. V jednu chvíli se rychle oteplí. Člověk má pocit, že už přichází jaro, ale druhý den teploty klesnou a začne třeba i sněžit. Přechod do dalšího ročního období tělo zatěžuje. Jak se s tím lidský organismus vypořádává?

Teplotní výkyvy se neodehrávají pouze za oknem, lidé je prožívají i ve svém těle. Pro mnoho jedinců není přechod do dalšího ročního období příjemný. „Změny počasí jsou výzvou pro imunitní systém a pohybový aparát. Naše těla se jim snaží přizpůsobit, což někdy může vyústit ve zdravotní potíže,“ vysvětluje rodinný lékař Vikash Modi.

Bolesti hlavy a migrény

Pokud trpíte bolestmi hlavy či dokonce migrénami, při změně počasí se vám nejspíš nevyhnou. Teplotní výkyvy často mohou způsobovat chemickou nerovnováhu v mozku, která vyvolá bolesti poměrně snadno. Někteří lidé bývají na změny počasí citliví a kolísá jim tlak, což také může způsobit bolesti hlavy. Zmírnit je můžete odpočinkem a relaxací, ale většinou se jim předejít nedá.

Problematická pleť

S příchodem jara trpí i pleť. Málokdo nevyjde alespoň na chvíli ven, když vysvitne sluníčko. Problém je v tom, že pokožka po zimě není zvyklá na takový nápor slunečních paprsků. Následkem toho se pleť začne vysušovat a začne být náchylnější na kožní onemocnění. Procházet se venku v přírodě je velmi prospěšné, ale nezapomeňte dostatečně pečovat o svoji pokožku pomocí vhodné kosmetiky.  

Bolest svalů a kloubů

S teplotními výkyvy přicházejí i bolesti svalů a kloubů, což je typické spíše u některých starších lidí. Není to však pravidlem, míru citlivosti má každý nastavený trochu jinak. Bolesti pohybového aparátu mohou trápit i mladší generace, což však většinou souvisí s nezodpovědností ke svému tělu.

Přijdou slunečné dny a někteří začnou být hned extrémně aktivní, ačkoliv celou zimu nic nedělali. V takových případech často dochází ke zraněním. „Když se po zimě pustíte do pohybových aktivit, měli byste mít na mysli, že vaše tělo nějakou chvíli nesportovalo, takže se zátěží musíte začít pozvolna,“ tvrdí lékař Vikash Modi.

Únava

Teplotní změny se nejčastěji projevují únavou. Mnoho lidí se diví, že přijde jaro a najednou je přepadne velká únava. Zima představuje pro lidské tělo zátěž, musí vynaložit více energie k tomu, aby vás udrželo v teple. Když pravidelně chodíte ven a vracíte se do přetopených místností se suchým vzduchem, organismus se vyčerpá a imunitní systém slábne.

Navíc většině lidí v tomto období chybí vitamin D. Když přichází jaro, organismus se vyrovnává s přepětím, které jste pocítili. Dále čtěte: Zdravé plíce nejsou samozřejmostí. Jejich odolnost můžete posílit hned několika způsoby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod