S kojením je spojena spousta mýtů, které ženy zbytečně stresují. Seznamte se s těmi nejčastějšími

 Zdraví 
29. března 2021 13:15 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I nemocná matka může plně kojit  Depositphotos
Kojení je tou nejpřirozenější cestou, jak miminku posílit imunitu a předejít některým nemocem. Přestože žijeme v době pokroku, stále se tradují mýty našich babiček, kterým bohužel věří spousta matek i dnes.

Pravdou je, že během kojení mohou nastat některé problémy, které však jsou v drtivé většině spojeny s matčinými zdravotními problémy a v případě skutečně vážných potíží by se matka měla poradit s lékařem. S čím vám však lékař nepomůže, jsou mýty přecházející z generaci na generaci.

Nejčastější mýty

Slabé mléko

Snad nejčastější slova našich babiček v době, kdy dítě pláče „hlady“. Příčinou pláče však mohou být jiné problémy miminka. Něco jako „slabé“ mléko totiž neexistuje. Mateřské mléko je unikátní tekutina, která se přizpůsobuje požadavkům dítěte a její složení je ideální pro výživu miminka v každém věku. Mnoho žen díky tomuto mýtu přestává kojit a začínají měnit mateřské mléko za láhev s umělým mlékem. Jedná se však pouze o určité období v životě dítěte, které překlenete častějším kojením, což děťátku prospěje. Důležité je vytrvat.

Časté kojení způsobí u dítěte obezitu

Opak je pravdou. Právě správným a plným kojením tuto možnost i do budoucna vyloučíte. Mateřské mléko je unikátní také v tom, že plně kojené dítě nemůže být obézní a tukové buňky přetrvávají v redukované míře i v dospělosti.

V případě nemoci matky onemocní i dítě

Další mýtus, díky kterému přestávají matky kojit. Je sice pravda, že v inkubační době se miminko může nakazit, mateřské mléko však vytvoří natolik obranný systém, že se u dítěte nemoc plně nerozvine. Nadále kojit je tedy žádoucí.

Umělé mléko je stejně dobré jako to mateřské

Výmluvy matek, které nechtějí kojit. Mateřské mléko je svým složením absolutně nenapodobitelné a odpovídá přesně potřebám dítěte. Kravské mléko se nikdy nemůže vyrovnat mateřskému mléku. Navíc kontakt matky a dítěte, který nastává právě při kojení, se nevytváří.

Na druhou stranu pokud maminka nemůže kojit, nemá cenu se tím stresovat. Dnešní umělá mlíčka jsou rozhodně velice kvalitní.

Během kojení nelze otěhotnět

Omyl, díky kterému mají další dítě třeba do roka. Je pravdou, že hormon prolaktin vytvářený během kojení může mít vliv na dozrávání vajíček. V žádném případě však na to nelze spoléhat.

Stahováním prsů zastavím tvorbu mléka

Opět omyl. Mléko tělo vytváří stále, takže stahování prsů může matku spíše poškodit. Pokud se už chcete vzdát kojení, odstavujte dítě pozvolna, delší dobu. Střídejte kojení s umělou výživou, od třetího měsíce dopřejte miminku příkrmy. Mléko se pak přestane samo tvořit.

Po císařském řezu nemohu kojit

Způsob porodu tvorbu mléka neovlivňuje, proto lze i po císařském řezu plně kojit. Miminko se musí přiložit k prsu hned, kdy to zdravotní stav matky dovolí. Nejlépe do dvou hodin po narození. Důležitá je poloha matky během kojení. Je třeba eliminovat bolest rány, nejvhodnější poloha je tedy polosedě s podloženýma nohama. Břišní svalstvo se nenapíná a maminka se může plně soustředit na kojení. Vhodná je i poloha na boku, nohy opět lehce pokrčit. Každá matka si však svou nejlepší polohu při kojení najde sama.

Malá prsa nevytváří dostatek mléka

Tento mýtus odstrašuje předem matky s menšími prsy, které se obávají, že nebudou mít dostatek mléka. Velikost prsů je však způsobena množstvím tukové tkáně. Objem mléčné žlázy tedy s velikostí vůbec nesouvisí. I maminka s malými prsy může plně i dlouho kojit, bez ohledu na tvar nebo velkost prsů.

Kojení je nejpřirozenější cestou, jak dodat miminku dostatek výživy a imunitních látek. Je nenahraditelné při kontaku matky s děťátkem. Jak správně kojit jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008