Dva důležité vitaminy, které byste byste po padesátce rozhodně měli brát

 Zdraví 
11. srpna 2021 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vitaminy B12 a D3 jsou po padesátce naprosto klíčové Depositphotos
Vitaminových doplňků je doslova nepřeberné množství. Máme je skutečně brát všechny, nebo stačí jen některé? Po padesátce jsou dokonce důležité jen dva. A o nich bude v tomto článku řeč.

Jak stárneme, už nestačí přijímat vitaminy jen prostřednictvím potravin. A proto je velmi důležité začít je doplňovat formou potravinových doplňků. Po padesátce jsou naprosto klíčové dva z nich. Vitamin B12 a vitamin D3. Oba jsou důležité nejen pro zdraví těla, ale také pro zdravou mysl.

Proč B12

Vitamin B12 je zodpovědný za nervové funkce a jeho nedostatek je spojen s nízkou energií, anémií, depresí a demencí. Pokud je vaše strava bohatá na maso, pak sice do těla dostáváte dostatek vitaminu B12, jenomže ten se s přibývajícím věkem hůře absorbuje,  protože žaludek již produkuje méně potřebné kyseliny. Po padesátce je tak naprosto nezbytné vitamin B12 dodávat tělu prostřednictvím potravinových doplňků.

Proč D3

O vitaminu D3 jsme v našich zeměpisných šířkách až do koronavirové pandemie věděli jen málo. Respektive málokdo jej po padesátce užíval. Přitom podle statistik přibližně 1 z 5 lidí má skutečně nízké hladiny vitaminu D. A to má vliv na vše od zdravé pokožky až po dobrou náladu a především imunitní systém. Nemluvě o vápníku, který potřebujeme pro silné kosti.

Přirozené sluneční světlo je skvělým zdrojem vitaminu D, ale jak stárneme, je tvorba vitaminu D komplikovanější. Navíc od podzimu do jara na sluníčko moc spoléhat nelze. Proto je důležité užívat vitamin D ve formě potravinového doplňku.

Pokud chcete mít jistotu, že nízké hladiny vitaminu D se týkají právě vás, poznáte to sami především z vaší kůže. Ta bude vypadat mírně šedá, ztratí svoji pružnost a dokonce se mohou začít tvořit i tmavé kruhy pod očima. Také se mohou začít rychle tvořit nové vrásky a ty starší se mohou významně prohlubovat. Vaše pokožka bude také hodně suchá a budete mít větší sklony k pocení po celém těle, než jste byli zvyklí.

Proto je důležité po padesátce nezapomenout na tyto dva klíčové vitaminy, abyste zůstali co nejdéle zdraví. Dále čtěte: Jazyk dokáže reflektovat zdravotní stav, proto nepodceňujte jeho varovné signály.

Zdroj: aarp.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod