Nekupujte předražené exotické superpotraviny. Pochutnejte si na těch českých, které dozrávají v létě

 Zdraví 
28. července 2021 08:08 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Českých superpotravin je více než dost Depositphotos
Nedáte dopustit na superpotraviny a pravidelně kupujte drahé exotické ovoce a zahraniční produkty jako acai berry, chia semínka nebo guaranu? To je velká škoda. Vždyť spousta superpotravin roste v Česku a můžete si je i sami pěstovat. Podíváme se na to, proč je vhodné nahradit zahraniční exotické produkty za lokální české superpotraviny.

Superpotravina je již dlouhou dobu takzvaným buzzwordem. Zmiňují se o nich výživoví poradci, fitness trenéři, food bloggeři, a stejně tak se o nich píše v módních i lifestylových magazínech. Superpotravina je zkrátka něco, o čem všichni ví a mluví.

Je to však všechno pravda, nebo je to pouze marketingový tah? Názory odborníků se zde mnohdy rozcházejí. Někteří si myslí, že se jedná o pouhou reklamu, která láká lidi k nákupu předražených zahraničních produktů, ostatní zase na superpotraviny nedají za žádnou cenu dopustit.

Proč vsadit na české superpotraviny

Zkuste to jinak a zaměřte se na lokální české potraviny, které obsahují tolik zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů, že mohou hravě konkurovat zahraničním drahým superpotravinám. Navíc jsou naší chuti i tělu bližší, a proto je zde minimální riziko alergických reakcí.

Spousta českých superpotravin dozrává nyní v létě, takže si na nich můžete hned pochutnat. Ideální je pravidelná, ale zároveň střídmá konzumace. Není třeba těchto potravin sníst tuny. A které českém potraviny jsou označovány výživovými poradci za klenoty?

1. Třešně

Třesně nejenže skvěle chutnají, ale také snižují projevy zánětů, mírní artritické potíže a podporují kvalitní spánek. Navíc, šťáva z třešní skvěle bojuje proti svalové bolesti. Třešně mají také schopnost redukovat množství kyseliny močové v těle.

2. Meruňky

Meruňky obsahují karotenoidy, což jsou velmi ceněné přírodní antioxidanty. Navíc obsahují velké množství draslíku a vitaminů A a C.

3. Maliny

Maliny jsou zaprvé skvělým zdrojem vlákniny, který reguluje trávení a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Poté maliny obsahují třísloviny, které na sebe vážou cizorodé látky a odvádí je z těla pryč.

4. Borůvky

Borůvky skvěle nahradí zahraniční superpotravinu zvanou acai berry. Borůvky chrání naše tělo před různými infekcemi a dále mají blahodárný vliv na oči. Stejně tak dokáží korigovat hladinu cholesterolu i tuku v těle.

5. Rebarbora

Rebarbora obsahuje velké množství vitaminu B5 (kyselina pantotenová), který podporuje kvalitu vlasů, pleti a nehtů.

6. Brusinky

Brusinky jsou známé pro své blahodárné účinky na močový systém. Bojují tak proti zánětům močových cest a také ledvin. Navíc obsahují velké množství vitaminu C.

7. Cibule s česnekem

V cibuli i česneku, který je pěstován v České republice, se nachází látka zvaná quercetin, což je významný antioxidant, který má schopnost bojovat proti volným radikálům a slouží jako prevence proti nádorovým onemocněním. Dále cibule i česnek obsahují allicin, což je velmi ceněné přírodní antibiotikum. Dále čtěte: Může očkování proti covid-19 ovlivnit DNA a ochrání nás před mutacemi viru?.

Zdroj: Solen Medical Educationireceptar.czhealthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47