Pivo má řadu pozitivních účinků na naše tělo

 Zdraví 
20. července 2021 15:23 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podle některých je malé množství piva prospěšné Pixabay
Venku je horko, a proto přichází chuť na vychlazené pivo. Je to pro naše zdraví dobré? Nebo mají pravdu názory, že každý alkohol škodí? Máme podrobnější odpovědi.

Alkohol je už dlouho předmětem sporů. Jedni jej zcela zatracují, jiní naopak dokládají jeho pozitivní účinky na lidské zdraví. Kde je pravda? Podle MUDr. Simona Jiráta z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pivo představuje velmi vhodný rehydratační, isotonický a iontově vyvážený nápoj s nízkým obsahem alkoholu.

Co obsahuje pivo

Pivo obsahuje celou řadu látek, které lze označit za zdraví prospěšné. Je v něm hodně vitaminu B a vlákniny. Pivo obsahuje esenciální aminokyseliny. Najdeme v něm hodně hořčíku i draslíku, ale také fosforu, vápníku a chloridů. Také podíl rostlinných polyfenolů je značný. A vedle různých dalších ve vodě rozpustných vitaminů najdeme v pivu i hodně flavonoidů. Důležitý je i samotný obsah alkoholu a pak také značný podíl kvalitní vody.

V čem může pivo prospět

Podle některých názorů může mít pivo řadu pozitivních účinků na naše tělo. Vedle přísunu vitaminů a minerálů je díky svému obsahu hořkých složek schopné zlepšit sekreci žluči, a tak zlepšit trávení. Brání také vzniku žlučových kamenů. Díky značnému podílu vody pak pomáhá hydratovat organismus. Alkohol pomáhá proti vzniku aterosklerózy. Snižuje se tedy četnost infarktů a mozkových mrtvic. Pivo sice obsahuje hodně energie, ale pomáhá snížit hodnoty krevního cukru a snižuje hladinu cholesterolu. Tím, že napomáhá většímu vylučování moči z těla, brání vzniku močových kamenů. Antioxidační látky v pivu obsažené zase likvidují volné radikály a brání vzniku rakoviny a jiných nemocí.

Vhodné množství

Ačkoliv se z předchozího zdá, že pivo je především vhodné, platí, že všeho s mírou. Pro muže je vhodným množstvím jedno až dvě velká piva denně. Pro ženy pak jedna až dvě třetinky. Někteří však upozorňují, že alkohol může být v jakémkoli množství zodpovědný za různé zdravotní komplikace, takže ti, kdo by měli obavy, by mohli zkusit konzumaci piva bez alkoholu. O škodlivosti alkoholu si můžete přečíst třeba v článku zde. Na stranu druhou využití alkoholu k uvolnění a odstranění stresu může působit také pozitivně. Záleží tedy spíš na tom, zda jste schopni udržet konzumaci piva v rozumné míře. Pokud ano, může být životabudičem a podporou zdraví. Jinak se dají jednotlivé ionty doplňovat i jiným způsobem.

Zdoj: healthline.comceske-pivo.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod