Jak se zbavit otravného suchého kašle

 Zdraví 
28. února 2018 07:48 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úporný suchý kašel je velmi obtěžující Shutterstock
V období, kdy na nás útočí různé viry, také často míváme kašel. Někdy trvá i měsíc. Je to nepříjemné, ale máme se toho obávat? A lze s tím něco dělat? Máme zajímavé odpovědi.

Kašel, který doprovází různá nachlazení a záněty horních cest dýchacích, sice není ničím příjemným, ale je třeba si v první řadě uvědomit, že jde o přirozenou obrannou reakci organismu, který se snaží zbavit vytvořeného hlenu, škodlivin a odumřelých buněk. I když jsme zcela zdraví, tak několikrát do hodiny zakašleme. Tím spíš, pokud jsme nemocní.

Suchý kašel

Suchým kašlem se rozumí kašel, který je neproduktivní, tedy při kterém neodkašláváte žádný hlen. Takový kašel je pro tělo namáhavý v tom, že nepřináší významnou úlevu, stahuje nám průdušky a při velké četnosti kašlání může doslova rozdráždit celý dýchací systém. Obyčejně se suchý kašel časem sám mění na vlhký. Někdy je ovšem vhodné tomuto procesu pomoci. O zahlenění jsme psali v článku zde.

Jak dlouho trvá

Kašel trvá u každého jinou dobu. Jsou sice lidé, kteří jím trpí jen zcela výjimečně a jen pár dní. Většinou ale kašel přetrvává i po vyléčení základního onemocnění a trvá průměrně 18 dnů. V některých případech ale může trvat i měsíc. Sice se uvádí, že u každého kašle, který trvá déle než dva týdny, byste měli navštívit specialistu. Jestliže ale víte, že se kašel objevil v souvislosti s nachlazením, pak ani měsíc trvající potíže nejsou důvodem k panice.

Vyhněte se chemii

Někteří pacienti ke své vlastní škodě i ke škodě ostatních lidí žádají na kašel nasazení antibiotik. To je obyčejně zcela zbytečné. Ať suchý nebo vlhký kašel prostě odezní po určité době a antibiotika mohou vést jedině k poškození imunity a k vytvoření bakteriálních kmenů na antibiotika rezistentních. Antibiotika bychom si měli šetřit na skutečně závažné stavy, kdy je naše tělo ve skutečném ohrožení bakteriemi. Antibiotika nejsou na chřipku ani záněty nosohltanu.

Místo chemických léků je ale vhodné užívat léky přírodní. Kašel určitě uklidňuje dostatečný příjem tekutin a pití bylinných čajů. Doporučován je čaj z yzopu. Můžete samozřejmě použít jitrocel, lípu, podběl. Tyto bylinky můžete i kombinovat, případně používat jako sirup. Vzpomeňte, jak účinný dokáže být jitrocelový sirup, který vás zbaví mnohých obtíží. Z domácích zdrojů se hodí také šťáva z cibule. Protože je některým nepříjemná, kombinují ji s cukrem nebo ještě lépe s medem.

Vlhký vzduch

Na suchý kašel je důležité mít v místnosti také správnou vlhkost vzduchu. Jestliže bydlíte například v panelovém domě, můžete uvažovat o zvlhčování pomocí odpařovačů na topení. Jinak se může hodit udělat si inhalaci. Stačí nalít do lavóru horkou vodu se solí nebo s vhodnými bylinkami a výpary vdechovat. Někdy je paradoxně důležité o něco snížit teplotu v místnosti. Průdušky se totiž pod vlivem chladnějšího vzduchu uklidní. Rozhodně si v bytě pravidelně větrejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47