Konzumace papriky jako koření je běžná. Jen málokdo ví, že tak pomáhá i svému zdraví

 Zdraví 
26. července 2021 11:38 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Červená paprika má také léčebné účinky Pixabay
Obyčejná červená paprika není jen koření. Jen málokdo ví, že konzumací červené papriky pomáháme i našemu zdraví. Máme podrobnější informace.

Červená paprika se vyrábí rozemletím usušené papriky. V případě papriky sladké se mele jen lusk bez semínek, u pálivé se používá i část semen a navíc se podle potřeby tento podíl mění, aby se dosáhlo žádané pálivosti.

Co obsahuje

Červená paprika obsahuje vedle sacharidů také bílkoviny, tuk, vlákninu, železo, vápník fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek, selen, mangan, měď, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, vitaminy A, B (konkrétně B2, B3 a B6), C, E, K, betakaroten, lutein, cholin i kyselinu listovou. Ze známých alkaloidů je třeba jmenovat kapsaicin. Jde tedy o slušný mix látek, které všechny potřebujeme. Podíl vlákniny je velmi slušný. Na 100 gramů sušené mleté papriky jí připadá celých 24 gramů. I u dalších látek je jejich podíl v mleté paprice slušný. Je sice pravda, že asi nezkonzumujeme jen tak 100 gramů mleté papriky, ale i menší množství tělu dodá tolik potřebné minerály a v kombinaci s dalšími potravinami nás pomůže zásobovat vším potřebným.

Co léčí

Červená paprika ale není jen zásobárnou minerálů a vitaminů. Má také konkrétní účinky na naše zdraví. Pomáhá totiž správnému fungování imunity. Chrání naše buňky a je i prevencí vzniku rakoviny. Zlepšuje trávení, urychluje metabolismus, zbavuje plynatosti, bolestí břicha a celkově pročišťuje trávicí trakt. Má odvodňující účinky. Působí na zlepšení pevnosti cév i srdce. Ovšem je třeba vědět, že mírně zvyšuje tlak, což může být výhodné pro osoby s nízkým tlakem, kdežto osoby s vysokým tlakem by si měly dát pozor. S výhodou mohou papriku používat lidé se zhoršenou periferní cirkulací krve. Paprika má dobré účinky i na stav kostí, vlasů, nehtů, pokožky. Pozitivně působí i na krvetvorbu. Na rozproudění metabolismu a trávení má lepší účinky pálivá paprika, ale s tou bychom to rozhodně neměli přehánět. Ale i sladká paprika pomáhá. Více o zrychlení metabolismu si přečtěte třeba zde.

Jak užívat

Nejběžnější způsob je konzumace papriky v jídle. Ať už jde o různé guláše, ale třeba i fazole nebo další pokrmy. Další možností je cíleně sníst asi půl lžičky papriky třikrát denně. Je třeba každou dávku zapít sklenkou vody. Můžete si také připravit paprikové kapky. Na dvě lžičky mleté sladké papriky budete potřebovat dvě deci 60% lihu nebo pálenky. Smícháte, necháte dva týdny působit. Občas protřepete. Scedíte. Pak se užívá po dobu šesti týdnů třikrát třicet kapek každý den. Z papriky lze vyrobit i obklad na bolavé klouby. Smícháte dvě lžíce papriky se čtyřmi lžícemi tvarohu. Nanesete na postižené místo a necháte alespoň deset minut působit. Ne každému paprika vyhovuje. Pálivou by neměly děti nebo těhotné ženy. Jak uvádí MUDr. Petr Brandtl, nedobře papriku snáší i někteří pacienti s refluxem. Je proto třeba vždy vyzkoušet, co vám vyhovuje.

Zdroj info: Paprika a trávení, Paprika - účinky na zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve