Masticha má velký význam pro zdraví, ale mnoho lidí o ní neví

 Zdraví 
09. září 2021 08:06 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pryskyřice lentišku má široké použití Pixabay
Pokud nevíte, co je masticha, pak je následující text právě pro vás. Patrně vás překvapí, jak velký význam pro vaše zdraví může mít.

Ačkoliv se o různých zdravých produktech diskutuje na všech fórech a lidé hledají různé alternativní cesty, jak upevnit své zdraví, masticha zůstává trochu stranou, ačkoliv se o jejích účincích ví už staletí a řada účinků je dnes doložena i vědeckými výzkumy.

Co je masticha

Masticha (výslovnost zní „mastycha“) je pryskyřice řečíku lentišku, keře, který roste na řeckém ostrově Chios. Keř dorůstá zhruba tří metrů a pryskyřice se z něj získává systematickým nařezáváním a sběrem kapek, které se po částečném vyschnutí mění na různě velké krystaly. Masticha se obvykle užívá v surovém stavu. Kapky se dají žvýkat a mají velmi specifickou a nezaměnitelnou chuť. Přírodní masticha má dřevito-ovocnou vůni a ona specifická chuť se někdy popisuje jako nasládlá. Je ale dost pravděpodobné, že žádnou intenzivní sladkost vnímat nebudete. Z pryskyřice se též připravují éterické oleje. Protože se zjistilo, že má pryskyřice i řadu dalších výtečných účinků, připravují se i různé tobolky s pryskyřicí v podobě prášku.

K čemu slouží

Velmi důležitým účinkem mastichy je její antimikrobiální působení. Testovalo se na různých bakteriích. Masticha a zejména éterický olej z ní brzdí růst rakovinných buněk. Vedle působení na tyto buňky však má masticha i vliv preventivní. Působí také antioxidačně a chrání i naše játra a vlastně i celé zažívací ústrojí. Při žvýkání dochází k pozitivnímu vlivu na ústní dutinu. Omezuje se plak, ničí se nežádoucí bakterie, získáte svěží dech, a dokonce i bělejší zuby. Masticha také umí snížit hladinu zlého cholesterolu a hladinu glukózy v krvi. Ochrana srdce i cév je tak přirozeným důsledkem. V poslední době se hodně mluví o účincích mastichy na nemoci žaludku, na možnost zbavení se helicobacteru pylori, stejně jako o účincích při refluxu či úspěších u pacientů s Crohnovou chorobou. Pokud vás zajímají i další přírodní možnosti boje s touto nemocí, podívejte se na článek zde. Nemá cenu zdůrazňovat, že zlepšení funkce zažívacího systému má velký dopad na naši psychiku a na kvalitu života.

Jak užívat

Už bylo naznačeno, že existuje několik způsobů, jak mastichu užívat. Základní spočívá v pořízení surových krystalů optimální velikosti, které se žvýkají. Každému vyhovuje něco jiného, ale na trhu jsou naštěstí různé velikosti. Nečekejte žádné příchutě, ale současně je výsledná žvýkací hmota dlouho příjemná a chutná stále stejně. Bohužel při tomto způsobu použití není jasné, kolik účinných látek dostanete do těla po jaké době. Pro správné využití však počítejte raději s delším žvýkáním. Někteří uživatelé ale nemají problém žvýkat jeden kousek i celý den.

Pro ty, kdo potřebují účinky zacílit na určitou oblast svého těla existuje třeba i speciální zubní pasta nebo ústní voda s mastichovým olejem. Případně najdete i jiné produkty mastichové kosmetiky. Pro užití, které má dopad na zdravé zažívání, na snížení cholesterolu či na imunitu a řešení problému s refluxem pak vyhledávejte potravinové doplňky s mastichou, tedy různé mastichové kapsle. Ačkoliv někteří lidé tvrdí, že jim masticha pomohla už po několika dnech, spíše platí, že největšího efektu dosáhnete pravidelným užíváním v řádu měsíců.

Zdroj: WikipediaPuravia, Thieme.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008