Pět zdravých domácích superpotravin. Vyzkoušejte tyto levné a spolehlivé produkty

 Zdraví 
17. srpna 2021 07:54 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ve formě se můžete udržovat pomocí klasických českých výrobků Depositphotos
Lidé se někdy v honbě za zdravím orientují jen na různé exotické produkty. Jsou drahé a ne vždy mají takový účinek, jaký čekáme. Máme doporučení na několik levných spolehlivých produktů.

Když se rozhlédnete po regálech potravin, najdeme tam velké množství zajímavých, ale velmi drahých produktů. Jak potvrzuje i MUDr. Hana Mojžíšová, člověk se ale může udržovat ve formě pomocí klasických českých výrobků, které si lze vypěstovat i na zahrádce nebo koupit v obchodě za pár korun.

Česnek a cibule

Tyto dvě aromatické plodiny tvoří základ mnoha jídel. Vedle toho, že dokážou dochutit různé pokrmy, jsou také velmi zdravé. Obsahují antibakteriální a antimykotické látky. Hodí se proto při různých nachlazeních, při zažívacích obtížích. Cibule podporuje činnost žlučníku a jater a také slinivky. Jak česnek, tak i cibule obsahují vitaminy B, C, ale také karoten, vápník, draslík, fosfor, železo, fluor i síru. Česnek je známý svou schopností snížit krevní tlak. Působí také proti střevním parazitům a uvolňuje křeče v břiše.

Kysané zelí

Zelí, které projde kvasným procesem, nebo i další kvašená zelenina patří k tomu nejlepšímu, co můžeme jíst, abychom posílili imunitu a tím i své zdraví. Obsahuje hodně vitaminu C a vitaminu K. Také je bohaté na železo. Vedle vitaminů má i probiotické účinky, čímž působí pozitivně na rozvoj střevní mikroflóry a tím se dále posiluje jeho účinek na imunitní systém, protože právě ve střevech se odehrává to podstatné pro náš imunitní systém. Kysané zelí obsahuje více probiotik než jogurt. K tomu, aby kysané zelí fungovalo, jak má, musí být bez sterilizace a bez konzervačních látek. Více o účincích kysaného zelí si přečtěte zde.

Papriky

Konzumace zeleniny je samozřejmě výborná věc. Ale pokud bychom si měli vybrat jednu konkrétní zeleninu a vyzdvihnout ji, mohly by to být právě papriky. Důvod je prostý. Papriky totiž obsahují opravdu velké množství vitaminu C. Najdeme zde i vitamin E a některé zajímavé enzymy, například lutein, který chrání naše oči před stárnutím a s ním spojenými nemocemi. Obsah síry snižuje pravděpodobnost některých nádorových onemocnění.

Jablka

Jíst jablka se vyplatí, protože obsahují jednak hodně vitaminu C, draslíku a vitaminu K, ale také mangan, měď a vitaminy A, E, B1, B2 a B6. Jablka zasytí a brání tak zbytečnému přejídání. Snižují hladinu zlého cholesterolu. Konzumací jablek snižujeme pravděpodobnost srdečních potíží. Díky jablkům se snižuje i náš krevní tlak. Je ovšem vhodné konzumovat jablka celá i se slupkou. Jablka nás také chrání před vznikem cukrovky druhého typu. I jablka podporují růst dobrých bakterií ve střevech, takže i tímto způsobem chrání naše zdraví.

Zdroj: zdravi-stihli.cz, blendea.cz, cs.medlicker.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008