Tato jednoduchá dieta významně pomáhá při cukrovce 2. typu

 Zdraví 
20. srpna 2021 07:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úprava jídelníčku a hubnutí může významně vylepšit průběh nemoci Depositphotos
Medicína sice už dokáže držet cukrovku 2. typu pod kontrolou prostřednictvím léků, nicméně ty neřeší hlavní příčinu tohoto onemocnění. Protože cukrovka 2. typu je především biologickým onemocněním. Nyní vědci přišli na to, jak významně tuto nemoc omezit pomocí speciální diety.

Minulé výzkumy už prokázaly, že hubnutí, ať už chirurgickým zákrokem nebo dietou, může pomoci vyřešit některé ze základních příčin diabetu 2. typu, tedy kontrolovat hladinu cukru v krvi. A kontrola hladiny cukru v krvi je klíčem k uvedení diabetu 2.typu do tzv. remise.

Nízkosacharidová dieta pomáhá

Některé výzkumy již potvrdily, že například nahrazení jídla koktejly rovněž pomáhá a někteří lékaři takovou terapii dokonce doporčují. Nový výzkum ale přišel se závěrem, že nejvíce pomáhá nízkosacharidová dieta.

Abychom lépe porozuměli tomu, které diety pomáhají lidem dosáhnout remise diabetu 2. typu, náš nedávný přehled se zabýval více než 90 dokumenty, které popisují účinky různých diet na diabetes 2.typu.

Když jíme sacharidy, zjednodušeně řečeno jíme i cukry, které způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Nízkosacharidová dieta znamená, že se v krevním oběhu objeví méně krevního cukru, což vede ke zlepšení kontroly krevního cukru. Výsledkem takové diety je, že dojde ke zmírnění negativních efektů cukrovky 2. typu.

Je však nutné nízkosacharidovou dietu kombinovat s úbytkem váhy. To totiž umožní, aby se znovu začal v těle tvořit inzulín a tělo ho efektivně využívalo.

Protože uhlohydráty jsou také hlavním zdrojem energie v naší stravě, jakmile jich jíme méně, přijímáme i méně kalorií a tím pádem hubneme. Pokud tedy dodržujeme nízkosacharidovou dietu dlouhodobě, sníží se nejen hladina cukru v krvi a riziko komplikací diabetu, ale díky úbytku váhy může být rovněž dosaženo remise.

Zhubněte alespoň 10 kilo

Vědci ve svém výzkumu zjistili, že k dosažení remise je třeba zhubnout alespoň 10–15 kg tělesné hmotnosti, pokud je to samozřejmě možné. Ne každý totiž může dosáhnout remise, ale lidé, kteří jsou mladší padesáti let, mají diabetes 2. typu méně než šest let a mají nadváhu, mají větší pravděpodobnost úspěchu.

Důvodem je fakt, že tito lidé jsou schopni zvrátit příčiny svého diabetu, a obnovit tak schopnost pankreatu vytvářet inzulín a schopnost jater jej používat. To ale neznamená, že ostatní nebudou úspěšní, pokud zlepší svůj jídelníček a životní styl a zhubnou.

Bez ohledu na to, zda člověk dosáhne remise, nebo ne, je snížení hladiny cukru v krvi důležité při zvládání negativních účinků diabetu 2. typu a snížení rizika komplikací. A vyřazení nebo minimalizování sacharidů z jídelníčku by ideálně mělo být dlouhodobé, aby cukrovku udrželi pod kontrolou co nejdéle. Dále čtěte: Jak ovládnout hormony a zhubnout tuk v oblasti břicha.

Zdroj: The Conversation.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47