Kojení navždy spojí matku se svým dítětem. Jak správně a jak dlouho je ideální kojit

 Zdraví 
28. srpna 2021 11:47 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kojení v prvních měsících života miminka je důležité Pixabay
Kojení je nejpřirozenější způsob výživy miminka, který uspokojuje jak matku, tak i dítě. Důležité jsou zejména první dny, kdy se vytváří silná vazba dítěte na matku a opačně.

Snad jedno z nejdiskutovanějších témat mezi maminkami je pak délka i četnost kojení. Je nutné si však uvědomit, že i miminka jsou osobnosti s různými potřebami, proto nelze dát jednoznačnou radu, podle které by se měly řídit všechny maminky. Kojení v prvních měsících života miminka je však mateřské mléko zcela zásadní. Obsahuje totiž důležité vitaminy a živiny, které miminko pro svůj správný vývoj a růst nutně potřebuje. Kromě toho posilují imunitu miminka. Minimálně je tedy nutné kojení v šestinedělí, ideálně pak čtyři až šest měsíců. Od třetího měsíce však můžete dítěti podávat příkrmy, které jeho jídelníček zpestří.

Mateřské mléko ochrání vaše miminko před:

  • ušními infekcemi
  • infekcemi trávicího traktu
  • infekcemi močových cest
  • dětským diabetem
  • ekzémem
  • obezitou
  • astmatem 

Délka a četnost kojení

Pokud se týká délky a četnosti kojení, i tady je vidět rozdílnost. Zpočátku je nutné krmit miminko tehdy, kdy si to vyžádá a krmení je značně nepravidelné. V pravidelných intervalech začíná dítě pít až po druhém měsíci života. Každé z nich má své vlastní potřeby. Některé pije bez přestávek a nasytí se třeba během deseti minut. Jiná miminka zase při kojení odpočívají a pijí třeba i minut dvacet. Většinou je to z toho důvodu, že kojení mu dodává příjemný, uklidňující a bezpečný pocit a často u kojení i usíná. Aby dítě dobře spalo i v noci, je nutné ho dostatečně nasytit během dne. Vhodné je tedy kojení zhruba po 3 hodinách.

Jak dlouho kojit

Jak již bylo uvedeno výše, je tato otázka zcela individuální a záleží také na matce. Podle odborníků je kojení po prvním roce života jen doplněk stravy. I tak stále hraje roli pro imunitní systém. Z výživového hlediska přestává mít kojení význam asi ve dvou letech dítěte.

Rozhodnutí je na matce. Některé kojení omezí na dobu nejnutnější, tedy zhruba do šesti měsíců. Najdou se však i takové matky, které své děti kojí třeba i ve třech i více letech. To je však extrém, nicméně se s ním občas můžeme setkat. Důležitou roli v tomto případě hraje okolí. Matka kojící dlouhodobě své dítě má svou pravdu a z prsu dává napít třeba čtyřletému dítěti zcela bez zábran i na veřejnosti, např. na hřišti nebo ve společnosti. Ne každému je však příjemné sledovat chodící dítě často intenzivně se dožadující mateřského mléka. Většina z nás považuje kojení za intimní záležitost mezi matkou a dítětem. 

Správné ukončení kojení

Délka kojení je tedy zcela na vás. Pokud se rozhodnete z jakýchkoliv důvodů kojení ukončit, začněte postupně omezovat kojení a nabízejte svému miminku láhev s mlékem. Tu dávejte miminku ve stejnou dobu, kdy jste kojila. Nejlépe je začít u nočního kojení, postupně pak vynechávat kojení přes den. Jako poslední byste si měla nechat kojení před nočním spánkem. Na místě je pak zavedení třeba pravidelného zpívání před spaním nebo četba pohádek.

Pokud kojíte dítě starší než dva roky, je na místě ukončit kojení jednorázově. Je důležité dítěti vysvětlit, že mléko od maminky už zkrátka nebude. V tomto věku to už dítě dokáže pochopit. Je však nutná důslednost. Mějte na paměti, že pokud ho znovu nakojíte, třeba jen jednou, dítě nepochopí, proč dnes ano a včera ne a vy si ukončení kojení velmi ztížíte. Samozřejmě v tomto případě se musí zapojit také otec dítěte, který musí stát na matčině straně a trpělivě vysvětlovat, proč už nebude dítě dostávat mléko od maminky. Matky starších dětí by pak neměly nosit velké výstřihy, aby na svá prsa zbytečně dítě neupozorňovaly. To si tak lépe od kojení odvykne. 

Kdy nelze kojit

Bohužel existují i matky, které by rády kojily, ale nemohou. Jednak ze zdravotních důvodů ze strany dítěte nebo ze zdravotních důvodů matky.

Zdravotní důvody dítěte

Zcela nejčastějším důvodem je galaktosemie, což je neschopnost dítěte zpracovávat mléčnou stravu - alergie na mléčnou laktózu. V těchto případech lékaři kojení striktně zakazují, protože kojení ohrožuje bezprostředně zdraví nebo i život dítěte. Onemocnění je bohužel neléčitelné a dítě s touto poruchou je odkázáno na celoživotní bezlaktózovou dietu.

Dalším důvodem jsou dědičné metabolické poruchy, při kterých dochází k nedostatečnému trávení a odbourávání aminokyselin. Kojení je velmi ztížené a pro dítě nebezpečné a přestože by matka při přísné dietě a pravidelných odběrech krve snad kojit mohla, bezpečnější je nekojit vůbec.

Zdravotní důvody matky

Zřejmě nejčastější je laktační psychóza matky. Zákaz kojení však mají i matky s virovým nebo infekčním onemocněním, anebo mají-li aktivní tuberkulózu. Bohužel v mnoha případech si problémy přivodí matky samy, například při silném kuřáctví, alkoholismu nebo drogové závislosti. Také při užívání některých léků mohou své miminko ohrozit na zdraví nebo dokonce i na životě. Důležité je přísně dbát doporučení lékaře.

Naštěstí existují banky mateřského mléka, ze které můžete čerpat. Jsou pod přísnou kontrolou a splňují přísné hygienické normy, takže se nemusíte bát, že miminku ublížíte. Využít je však můžete, je-li vaše děťátko naprosto zdravé. V opačném případě se musíte uchylit k umělé výživě, která je však dnes už na takové úrovni, že vašemu miminku nebude nic chybět. Samozřejmostí jsou pravidelné prohlídky u pediatra. Na příchod miminka je nutné se také připravit. O tom, jaký pokojíček je ten správný, čtěte zde.

Zdroj: my.clevelandclinic.org, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47