Středomořská strava prokazatelně snižuje riziko vzniku mnoha závažných onemocnění

 Zdraví 
20. března 2023 14:41 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Středomořská strava prokazatelně snižuje riziko vzniku mnoha závažných onemocnění Depositphotos
Jíst zdravě je pro tělo a naše zdraví samozřejmě velmi důležité. Zdravou stravou se můžeme vyvarovat vzniku mnoha civilizačních chorob. Vědci ale nyní dokonce spojili středomořskou dietu se snížením rizika vzniku demence, což je civilizační choroba, která je ve společnosti stále rozšířenější.

Vědci pozitivní dopady středomořské diety na riziko vzniku demence spojili ve své studii, která rozhodně nebyla nějakým jednorázovým výkřikem do tmy. Výzkum probíhal dlouhých devět let a výsledky jsou tedy nejen relevantní, ale především hodně zajímavé. Podle vědců totiž u lidí, kteří jedli podle středomořské stravy, bylo riziko vzniku demence sníženo o 23 procent, což je skutečně hodně.

A je třeba si připomenout, že v současné době medicína nemá žádnou kouzelnou pilulku, která by možný vznik demence zastavila. Ale je už nějakou dobu dobře známé, že právě dostatek zeleniny a ovoce na talíři je částečně klíčem k úspěchu. A středomořská dieta se z tohoto důvodu hodí nejvíc.

Takže co je vlastně středomořská dieta? Ona to vlastně ani není dieta. Je to zkrátka styl stravování, který je dlouhodobě označován za vůbec ten nejzdravější a navíc se hodí o pro ty, kdo chtějí zhubnout nebo si udržovat figuru. Není ani tak důležité, zda jíme zrovna středomořskou francouzskou, italskou nebo třeba řeckou kuchyni, protože všechny mají prakticky shodné prvky. Navíc středomořská strava není jen o jídle samotném, ale je to zkrátka životní styl, který vyznávají všechny středomořské národy, které také ostatně podstatně méně trpí obezitou a řadou dalších civilizačních chorob.

Základem jídelníčku středomořské stravy, která především chrání kardiovaskulární systém a tím snižuje rizika vzniku mnoha chorob, včetně demence, jsou potraviny rostlinného původu, jako jsou celozrnné výrobky, zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, semena, bylinky a koření. Olivový olej je hlavním zdrojem přidaného tuku a ve středomoří žádný jiný olej nepoužívají. Olivový olej, tedy ten extra panenský patří k nejzdravějším olejům vůbec. Dále se ve středomořské stravě oběvují ryby, mořské plody, mléčné výrobky a drůbež, ale přiměřeně. Rozhodně netvoří větší část talíře, spíše naopak. Červená masa a sladkosti se naopak konzumují jen občas.

Olivový olej je primárním zdrojem přidaného tuku ve středomořské stravě. Olivový olej poskytuje mononenasycené tuky, které snižují hladinu celkového cholesterolu a lipoproteinů s nízkou hustotou, což je lidově řečeno ten špatný cholesterol. Ořechy a semena obsahují také mononenasycené tuky, takže do středomořské stravy rozhodně patří. Tučné ryby, jako je makrela, sleď, sardinky, tuňák a losos, jsou ryby velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které zase pomáhají bojovat proti zánětům v těle. Omega-3 mastné kyseliny také pomáhají snižovat triglyceridy, snižují srážlivost krve a snižují riziko mrtvice a srdečního selhání. A teď to víno, které je tolik spojováno se středomořskou stravou. Víno si skutečně můžete k večeři dát, ale samozřejmě s mírou.

Takže tak by měl vypadat jídelníček podle středomořské diety nebo stravy? Váš jídelníček by se měl točit zejména kolem zeleniny, fazolí a celozrnných potravin. Ryby byste měli mít na talíři alespoň dvakrát týdne a máslo je dobré nahradit kvalitním olivovým olejem. Dezerty servírujte při zvláštních příležitostech a jinak je nahraďte ovocem.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47