Norovirus způsobuje takzvanou střevní chřipku a zase řádí. Chytit ho můžete od infikované osoby, ale i z potravin

 Zdraví 
12. dubna 2023 11:59 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Střevní chřipku způsobuje nebezpečný norovirus Depositphotos
Norovirus je virus, který aktuálně zase řádí a způsobuje dobře známou střevní chřipku. A kdo o noroviru ještě nikdy neslyšel, tak by měl vědět, že virus lze chytit samozřejmě od infikované osoby, ale také z potravin.

Střevní chřipka je virové onemocnění, se kterým si užil své snad už každý. Málokdo ale ví, že střevní chřipku způsobuje norovirus, což je virus z rodu RNA virů, který navíc po covidových letech zase řádí. Jak taková viróza probíhá, je dobře známé. Dostaví se zvracení, průjem, křeče v břiše, dokonce i horečka a zimnice či bolesti hlavy a svalů. Proti noroviru neexistuje žádné očkování a lidé tuší jen málo, že norovirus lze chytit i z potravin.

Nejčastějším typem přenosu noroviru je samozřejmě kontakt s infikovanou osobou, která ze sebe dokáže neustále vylučovat doslova miliardy mikroskopických částeček viru, proto je také norovirus tolik nakažlivý. Další způsob, jak se norovirem nakazit, je pak kontakt s potravinami, a dokonce i hotovým jídlem.

Většina lidí, kteří se nakazí norovirem z jídla, onemocní, protože někdo, kdo je nebo byl nedávno infikován, připravil jejich jídlo nebo přišel do kontaktu s jednotlivými potravinami. K mnoha žaludečním chřipkám z noroviru tak dochází poté, co si lidé dají třeba jídlo v restauraci nebo na nějakém večírku. Norovirus je totiž držák, takže stačí, aby se infikovaný kuchař nebo číšník dotknul nějaké potraviny při přípravě jídla, a pokrm se rázem stane infekčním, dokonce i po uvaření.

To ale není všechno. Noroviry se nacházejí i na čerstvých potravinách, které si například přineseme z obchodu domů. K jejich kontaminaci dochází buď už u pěstitelů nebo výrobců, potažmo při další manipulaci ve skladech. Typicky se tak jedná o kontaminované ovoce a zeleninu. Mezi potraviny, které jsou nejčastěji kontaminovány norovirem, patří listová zelenina, čerstvé ovoce a měkkýši.

Pokud se tedy chceme vyhnout nákaze norovirem a následné střevní chřipce, je dobré vědět, jak s těmito potravinami zacházet. Před přípravou jakéhokoliv jídla je nutné si dobře umýt ruce, to pro případ, že bychom si norovirus přinesli na rukou například z obchodu nebo od sousedů. V našich zeměpisných šířkách sice měkkýše moc nejíme, ale pokud se občas na vašem stole objeví, je nutné je vařit při teplotě vyšší, než je 60 stupňů Celsia, což je dostatečně hodně pro to, aby se případný norovirus při vaření zničil.

V případě, že ze svého jídelníčku logicky nechcete vyloučit ovoce a zeleninu, pak se ji naučte pořádně omývat. Ovoce a zeleninu před jídlem, krájením nebo vařením očistěte. Ovoce a zeleninu omyjte nebo vydrhněte pod tekoucí vodou, a to dokonce i tehdy, kdy nehodláte jíst slupku, tedy typicky jablko je takový případ. Je to z toho důvodu, že bakterie na slupce se mohou při přípravě ovoce nebo zeleniny dostat na tu část, kterou hodláte konzumovat. Mytí ovoce a zeleniny mýdlem nebo saponátem se nedoporučuje, ale existují už ekologické mycí prostředky, kterými lze ovoce a zeleninu umýt, takže bude z hlediska noroviru skutečně nezávadná.  A nezapomeňte, že „všechna jídla, určená k přímé spotřebě, mohou být zdrojem noroviru,“ upozorňuje specialista na bezpečnost potravin Benjamin Chapman.

Autorský článek, další zdroj: CDC

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod