Bolest, předčasná ejakulace, neschopnost dosáhnout orgasmu nebo pálení? Časté sexuální problémy, které byste měli ihned řešit

 Zdraví 
10. listopadu 2023 21:00 / Natálie Nová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Bolest při sexu nikdy nevěstí nic dobrého Unsplash
Přetrvávající bolest, předčasná ejakulace, suchost, pálení či neschopnost dosáhnout orgasmu? To všechno jsou problémy, které zažívá při sexu mnoho partnerů. Pokud si myslíte, že jsou běžnou součástí života, nad kterou můžete mávnout rukou, pak jste na omylu. Především u některých příznaků byste měli zbystřet a svůj problém začít okamžitě řešit.

Sex a lidská intimita patří do velice citlivé oblasti lidských vztahů. Možná i proto neradi mluvíme o nepříjemnostech, které někdy v ložnici zažíváme. Některé z nich lze vyřešit snadno, jiné mohou signalizovat vážnější zdravotní problém a doprovodné komplikace. Dnes vám přinášíme seznam nejčastějších sexuálních problémů, nad kterými se nedoporučuje mávnout rukou.

Nespecifická bolest při pohlavním styku

Jakákoliv bolest při sexu je nepřijatelná, ať už ji pocítíte jednou, nebo ji musíte snášet opakovaně. Může se objevit jak u mužů, tak u žen a může ji mít na svědomí hned několik faktorů. Při přetrvávající bolesti může dojít k tomu, že o sex ztratíte zájem, ale může to vést i k vážnějším zdravotním komplikacím. Sexuální terapeuti doporučují používat lubrikant na silikonové bázi a omezit používání antihistaminik, která mohou mít vliv na vysušení vaginální tkáně.

Bolest při hlubokém průniku

Některé ženy mohou pociťovat silnou bolest při hlubokém průniku, která je způsobena zasažením děložního čípku během sexuálního styku. Tento problém se obvykle vyskytuje při poloze "zezadu", ale i dalších polohách. Čípek může být navíc citlivější v období kolem menstruace i při vaginální suchosti. Některé ženy ovšem zažívají naopak i pálivou bolest při průniku, kterou může mít na svědomí vestibulodynie, která je spojována spíš s počáteční penetrací než s hlubokým průnikem.

Vaginální suchost

I další problém je poměrně častou záležitostí, která znepříjemňuje sexuální prožitek. Ženy ho však často považují za něco, s čím se nedá nic dělat, a tak často zůstává nevyřešen. Sex se pak stává bolestivým a některé ženy jej mohou začít i odmítat. Vaginální suchost mívají na svědomí hormonální změny, kojení, blížící se menopauza, nebo některé léky. Hormonální změny, které s sebou nese období menopauzy často způsobují sníženou lubrikaci a ztenčování vaginálních tkání.

Svědění a pálení v oblasti pochvy

Pálivá či svědivá bolest bývá nejčastěji spojována s kvasinkovou či bakteriální infekcí. Ženy si často myslí, že se někde nakazily, nebo nedostatečně dbaly na svou hygienu a cítí se nepatřičně. Ovšem tak to většinou není. Ke kvasinkové infekci často dojde v okamžiku, kdy se běžně přítomné kvasinky druhu candida vychýlí z rovnováhy. To může mít na svědomí přílišný stres, oslabený organismus, zdravotní stav, ale i přehnaná hygiena a používání vaginálních výplachů či sprejů. Kvasinkovou infekci však musíte okamžitě řešit s lékařem, jelikož tělo se s ní samo nevypořádá, a navíc je sexuálně přenosná.

Endometrióza

Toto onemocnění se týká zhruba 11 % žen a jeho hlavním problémem je, že je obtížně diagnostikovatelné i léčitelné. Endometrióza je spojována s bolestivou a velice silnou menstruací, ale i bolestivým sexuálním aktem. Pro endometriózu je typická bolest, kterou můžete pociťovat hluboko v pánevní oblasti.

Neschopnost dosáhnout orgasmu

Problém s dosažením orgasmu mají především ženy, ale nevyhýbá se i některým mužům. Ženy si často myslí, že mají problém dosáhnout orgasmus, ale problém často bývá jinde. Některé ženy jsou totiž vaginálně vzrušivé, jiné k dosažení orgasmus potřebují určitou formu stimulace klitorisu. Za neuspokojivý sexuální prožitek však může i povolené svalstvo pánevního dna, některé léky či psychické problémy a únava.

Předčasná ejakulace

I někteří muži mohou mít dojem, že je jejich sexuální aktivita narušena. Problémy zaznamenávají často v oblasti předčasné ejakulace - tedy alespoň jsou přesvědčeni, že se jedná o tento problém. Mají totiž často pocit, že jejich výdrž je nedostatečná a chtěli by být schopni souložit delší dobu. Průměrný muž však při nepřetržitém styku ejakuluje během čtyř minut. Pokud vydrží déle, jsou to jen další minuty k dobru. O předčasné ejakulaci mluvíme v případě, že dojde k nedobrovolnému úniku spermatu buď před, nebo těsně po penetraci.

Problémy s erekcí

Erektilní disfunkce je postrachem každého muže. Je však potřeba vědět, že je to problém, který je potřeba řešit. Mohou ho mít totiž na svědomí některé vážnější choroby, jako je například cukrovka, ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda nebo onemocnění koronárních tepen. Proto je potřeba navštívit svého ošetřujícího lékaře a podstoupit podrobné vyšetření.

Zlomenina penisu

I když to zní neuvěřitelně, muž skutečně může utrpět bolestivou zlomeninu penisu. Není to ovšem zlomenina v tom pravém smyslu, jelikož nedojde ke zlomení žádné kosti, ale houbovité tkáně penisu. Může k ní dojít při divoké sexuální hře, kdy se penis v plné sexuální rychlosti vychýlí, narazí a náhle se ohne. V nejhorším případě může dojít i k poškození močové trubice. V tomto případě není na co čekat a okamžitě navštívit ambulanci. Toto zranění může vést až k trvalému poškození penisu.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: besthealthmag.ca, uroklinikum.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?