Nahraďte cukr rýžovým sirupem! Neobsahuje fruktózu!
Rýžový sirup je přírodní alternativou rafinovaného cukru. Vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Obsahuje draslík, hořčík, mangan, zinek i některé B vitamíny. Ve 100 g rýžového sirupu je zastoupeno asi 45 g maltózy, 29 g glukózy a 22 g polysacharidů, což jsou složené cukry, které se vstřebávají déle. Zásadní ale je, že v něm není žádná fruktóza. Podle mnoha studií je totiž organismu jedno, v jaké formě fruktózu přijímá. Podstatné je, že se stále jedná o fruktózu. Na ni reaguje slinivka, inzulin a následně celý organismus. Příznivci zdravého životního stylu proto nedají na rýžový sirup dopustit.
Použití v kuchyni
Rýžový sirup je světlý, tekutější a má poměrně nízkou sladivost. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Ve srovnání s jinými sirupy disponuje rýžový neutrálnější chutí. To z něj dělá sladidlo, které je výborně využitelné při pečení. Využít ho můžete při pečení koláčů, sušenek, zdravých dobrot, na dochucení kaší, jogurtů nebo palačinek. Hodí se zejména při výrobě domácích sirupů a džemů, protože má velmi neutrální chuť a ve výsledku ani nepoznáte, zda byl použit cukr nebo rýžový sirup. Jeden šálek cukru nahradí 1 a 1/4 šálku rýžového sirupu. Problémem však může být konzistence těsta, protože rýžový sirup je tekutý. Obvykle platí pravidlo, že při použití 1 1/4 šálku rýžového sirupu jako náhrady za šálek cukru je třeba z ostatních tekutých ingrediencí ubrat přibližně ¼ šálku.
Pro dietu
Rýžový sirup po zkonzumování uvolňuje energii postupně po mnohem delší dobu. Má tedy poměrně nízký glykemický index. V kaloriích velký rozdíl není. 10 gramů rafinovaného cukru obsahuje přibližně 40 kalorií a ve stejném množství rýžového sirupu se nachází zhruba 32 kalorií. Rýžový sirup je ale výživnější, zdravější, nezpůsobuje kolísání cukru v krvi a není škodlivý.
Přirozené cukry
Glukóza je monosacharid, který je základem většiny složených sacharidů. V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie. Maltóza je označení pro disacharid, který je složený ze dvou molekul glukózy. Chutná méně sladce, ale metabolizuje se stejně jako glukóza. Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu. Fruktóza je odbourávána především v játrech. Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny.