Obyčejná čočka je skvělá pro naše zdraví
Vláknina
Čočka obsahuje opravdu slušnou dávku vlákniny, která je velmi důležitá pro náš organismus. Červená čočka jí má méně. Jako každá jiná vláknina i ta z čočky působí pozitivně na zažívací trakt. Pokud jíme čočku častěji, problémy s nadýmáním vymizí a přetrvají užitky z vlákniny. Ta jednak čistí střeva, ale také se spolupodílí na váhové redukci, protože brání prudkým výkyvům hladiny krevního cukru, zlepšuje metabolismus a pomáhá v odbourávání tělesného tuku.
Vitamíny
Čočka je plná vitamínů. Některé zůstávají i po uvaření, jiné se varem ničí, takže se někdy doporučuje využívat čočku naklíčenou. Na rozdíl od fazole není čočka v této formě jedovatá. Postup pro klíčení bude uveden dále v článku. Čočka obsahuje vitamíny C, A, B a E. Zejména na vitamíny řady B je čočka přeborník. Obsah kyseliny listové je rovněž vynikající pomůckou pro zachování zdraví.
Stopové prvky
Vápník, fosfor, železo. A železa opravdu hodně. Všechny tyto prvky jsou užitečné pro náš organismus. Od stavby kostí až po funkční metabolismus a imunitní systém. Dále obsahuje čočka měď, selen, hořčík, zinek, chrom a molybden. Proč si kupovat drahé tabletky, když můžete toto všechno získat přirozenou cestou z dobrého pokrmu.
Pozitivní účinky čočky
Mezi hlavní benefity konzumace čočky patří čištění střev, zlepšení metabolismu tuků, redukce váhy, dodání minerálů a vitamínů. S tím se pojí dobrá funkce imunitního systému a prevence řady civilizačních nemocí. Před čočkou se třese cukrovka, rakovina, infarkt i mrtvice. Pokud máte zácpu, můžete použít odvar z čočky s olejem a solí. Čočka přemůže vaši chudokrevnost. Uvařenou čočku lze přikládat zevně na různé otoky a zduřeniny. Obzvlášť užitečná je čočka pro těhotné, neboť skvěle pomáhá při rozvoji mozku plodu.
Kdo by neměl čočku jíst
Jsou určitá onemocnění, která nejdou s větší konzumací čočky dohromady. Jedním takovým je dna. Čočka obsahuje totiž poměrně větší množství purinů, které dělají nemocným potíže. Pro vysoký obsah fosforu a některých dalších látek zase není dobrá při radikální ledvinové dietě. U většiny lidí však pozitiva rozhodně převažují a je škoda, že z našich jídelníčků mizí takové klasiky, jako je čočková polévka či čočka nakyselo.
Klíčení čočky
Pro zachování velkého množství vitamínů je dobré nechat čočku naklíčit. Čočku na 12 hodin namočíme do vody. Pak slijeme a dáme čočku do síta, které umístíme nad vodu. Shora překryjeme navlhčenou gázou. Za další dva až tři dny je hotovo.