Co jíst v letních vedrech
1. Jezte lehká jídla
Nesnažte se jíst za každou cenu řízek se salátem, smažáky a další pokrmy, ve kterých si možná libujete v jiné části roku. Letní strava má být opravdu bohatá na zeleninu. Samozřejmě můžete použít podle chuti i libové maso. Hodí se i vejce a sýr k postrouhání nebo jen tak pro chuť.
2. Doplňujte tekutiny
K doplnění tekutin a k celkovému osvěžení se hodí vlažný čaj. Skvělý je čaj zelený, který vás ochladí. Tohle funguje, pokud čaj nesladíte. K doplnění tekutin můžete s úspěchem použít i vodní nebo jiný meloun. Vyhýbejte se příliš ledovým a příliš sladkým nápojům. Příjemná může být večer sklenice piva nebo vinný střik.
3. Potraviny, které chladí
Existuje celá řada potravin, které mají vysloveně chladivé účinky. Vedle těch, které už byly zmíněny v předchozím textu, je třeba připomenout obzvlášť jogurty a zakysané mléko. Opět bez přídavků cukru. Ze zeleniny pak zejména rajčata, salát, ředkvičky. Své udělají i studené polévky, které opravdu nemusí být jen v podobě rozmačkaných jahod v mléce. Stačí projít internet a vybrat si ze španělské či řecké kuchyně tu správnou. V nápojích můžete využít také mátu či meduňku. Do pokrmu lze v rozumném množství přidat hrách či fazole mungo. Mírně slané pokrmy jsou v horku rozhodně výhodnější než ty sladké.
4. Sladké a moučné ne
Sladké potraviny včetně zmrzliny vám nezaženou pocit žízně. Naopak po nich dostanete mnohem větší chuť na další porci. Souvisí to i s tím, že cukr má tendenci v našem těle vázat vodu, což logicky nese sebou potřebu jejího přísunu. Současně cukr vyvolává potřebu dalšího cukru, vede k přejídání a na to nejsme v parném létě nastaveni.
Podobné to je vlastně i s moukou. Pokud budeme konzumovat příliš mnoho pečiva, budeme mít velký příjem sacharidů, stále žízeň a potřebu něco sníst, aniž bychom byli schopni v letních vedrech energii vydat.